Mezinárodní chemické cvičení Toxic Valley 2021 se uskuteční ve výcvikovém a zkušebním středisku v Zemianských Kostoľanech od 6. do 26. září. (Foto: Flickr)

Cvičení Toxic Valley 2021 se zúčastní příslušníci Ministerstva vnitra Slovenské republiky a ozbrojených sil Belgie, České republiky, Francie, Itálie, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska a Spojených států amerických.

Ozbrojené síly Slovenské republiky (OS SR) to oznámily na svých internetových stránkách.

„Cvičení Toxic Valley je svým způsobem unikátní, protože je to jediné cvičení NATO, kde se při výcviku používají skutečné toxické chemické látky, a je také certifikováno OPCW (Organizací pro zákaz chemických zbraní, pozn. red.),“ vysvětlil Zemanovič.

První a druhý týden bude věnován nácviku činností týmů pro odběr vzorků SICA. Třetí týden cvičení Toxic Valley bude zaměřen na procvičování činností mobilních laboratoří pro identifikaci chemických látek.

Naposledy se cvičení konalo ve dnech 9. až 21. září 2018 se ve Výcvikovém a testovacím centru radiační, chemické a biologické ochrany v Zemianských Kostoľanoch.

(Foto: Jcbrncoe)