Nový školní rok ve Vraném u Kladna nezačal úplně poklidně. Kvůli protipandemickým opatřením se rozhádali učitelé, rodiče žáků a vedení obce. (Foto: TN.cz)

Část učitelů a rodičů totiž odmítá nošení roušek a testování dětí. Tato obec totiž uvedla do funkce novou ředitelku, jelikož předchozí musela odejít kvůli bojkotování pravidel resortu zdravotnictví.

Jak píše web tn.cz, spor začal mezi dvěma skupinami, přičemž v té první byla obec, někteří rodiče a nová ředitelka. Na straně druhé pak část učitelského sboru, bývalá ředitelka a zbytek rodičů. V první den školy se pak spor mezi skupinami vyostřil.

Problém byl v tom, že tři učitelky nechtěly učit a ve škole děti nepřivítaly. Kromě toho některé děti ani nedorazily do školy, jelikož rodiče je tam neposlali – z 29 přišlo jen 18. Z nich se ale testovat nenechaly všechny děti, rodiče dvou dětí rozhodli, že budou mít celý den roušku.

Jak uvedl starosta Miroslav Zázvorka, učitelky nedodržují vládou vydaná opatření.

„Nabídli jsme jim i testování ze slin. Není to vůbec žádná zátěž. Je to úplně normální věc, kterou dodržuje celá republika. Neznám žádnou další školu, která by to podobným způsobem odmítla. Pravděpodobně budeme jediní v republice,“ uvedl.

Pakliže budou nastavená pravidla učitelky bojkotovat, půjdou podle starosty na neplacené volno. Nyní se za ně shání náhrada.

Podle odvolané ředitelky Ludmily Svobodové testy nic nevyřeší, a už vůbec ne zdraví. Na její stranu se postavili i někteří rodiče.