Joe Biden se v pondělí vrátil do Washingtonu ze svého venkovského sídla v Camp Davidu. Ve svém dnešním projevu promluvil k národu ohledně situace v Afghánistánu. (Foto: White House)

„Naší misí v Afghánistánu nikdy nemělo být budování státu ani vytvoření jednotné centralizované demokracie. Náš jediný životní zájem v Afghánistánu zůstává stejný jako dosud – zabránit teroristickým útokům na Ameriku,“ konstatoval.

Řekl, že cílem USA v Afghánistánu bylo dopadnout ty, kdo provedli útoky z 11. září, a zajistit, aby Al-Káida nemohla Afghánistán využít k budoucím útokům. „Dokázali jsme to,“ řekl Biden s tím, že se to stalo před deseti lety.

„Události, kterých jsme nyní svědky, jsou smutným důkazem toho, že žádná moderní armáda nemůže v Afghánistánu dosáhnout stability, jednoty a bezpečnosti,“ uvedl.

Dodal, že on a jeho národní bezpečnostní tým situaci v Afghánistánu pozorně sledují. Řekl, že USA byly připraveny na rychlý kolaps v Afghánistánu, který nyní probíhá.

Pakliže by odmítli jako země stažení vojáků z Afghánistánu, znamenalo by to eskalaci konfliktu, který by si vyžádal dalších tisíce vojáků. Podle amerického prezidenta by neměla americká armáda umírat ve válce, kterou afghánské síly nechtějí.

„Američtí vojáci nebudou a neměli by bojovat ve válce, kterou nevedou sami Afghánci,“ konstatoval. Řekl, že stále věří, že jeho rozhodnutí stáhnout americké vojáky z Afghánistánu je správné. Za svou desetiletou politickou kariéru se prý naučil, že „nikdy není vhodná doba na stažení vojáků“.

Uvedl, že Spojené státy poskytly afghánským jednotkám vše, co potřebovaly, ale nedokázaly jim dát vůli k vítězství. Podle jeho slov se nedokázali afghánští představitelé sjednotit z hlediska politiky, nedokázali vyjednávat a lhali o své připravenosti bojovat. Uvedl, že USA budou i nadále podporovat afghánský lid, regionální diplomacii i se zasazovat o lidská práva.

„Budeme i nadále usnadňovat bezpečné vyslání našich spojeneckých civilních zaměstnanců, kteří nadále slouží v Afghánistánu,“ sdělil.

Biden konstatoval, že Spojené státy odpoví rychle a silou na jakékoliv pokusy Tálibánu o útok, ten to podle jeho slov ví.

Zdroj: snews.com