Vládní lídr polské strany Právo a spravedlnost a vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski připouští, že kvůli zadrhávající očkovací kampani v Polsku by vláda mohla nařídit povinnou vakcinaci. (Foto: Flickr)

„Pokud se Poláci nechtějí nechat očkovat po dobrém, začíná být nezbytné je k tomu přinutit. Možná je to příliš velké (politické) riziko, ale pokud jiné argumenty nezabírají, je třeba riskovat,“ cituje Kaczyňského portál oko.press.pl.

List SuperExpress uvádí, že stát bude muset sáhnout po jiných prostředcích.

„Když lidi nepřesvědčují věcné argumenty o nutnosti očkování, a dokonce ani loterie s množstvím zajímavých cen nepřináší očekávané výsledky, bude stát muset sáhnout po jiných prostředcích. Má ve svých rukou i donucovací moc a existují situace, kdy ji musí využít,“ uvedl podle listu Kaczyňski.

Deník dále uvádí, že po výjezdním zasedání poslaneckého klubu strany PiS ve městě Purszków nedaleko Varšavy byl Kaczynski zklamán, že z 38 milionů obyvatel je kompletně očkováno pouze 10,7 milionu, což činí 28 procent. Vadí mu také, že o očkování projevilo zájem pouze 50 procent Poláků.

Jak však uvádí polská média, s nápadem vládní strany voliči nesouhlasí. Až 70 procent voličů strany nesouhlasí.