S tím, jak Ukrajina neplatí za ruský plyn, a s tím, jak Gazprom vyjasnil, že Kyjev musí a) zaplatit nedoplatky za více než $2 miliard na fakturách a pak b) si do konce roku za plyn předplatit $5 miliard, bylo jen otázkou času, než do toho vstoupí americké ministerstvo financí a zaplatí část požadavků Gazpromu nebo všechny. Ten čas přišel teď, když Jack Lew před chvílí oznámil dluhovou garanci $1 miliardy pro Ukrajinu – velice podobně, jako USA poskytovaly miliardy na dluhových garancích pro teď už dlouho svržený Mursiho režim v Egyptě. A v dalších zprávách, že mnoho dalších „drahých“ a „poškozujících“ amerických sankcí teď určitě každou sekundu zamíří na Rusko.


Od ministerstva financí:

[quote align="center" color="#999999"]

Ministr financí Lew oznámil podepsání dohody o $1 miliardě garancí USA za půjčky pro Ukrajinu

WASHINGTON – Dnes americký ministr financí Jacob J. Lew oznámil podepsání dohody o $1 miliardě dluhových garancí za Ukrajinu. Tyto garance, až budou dokončeny, budou doplňkem k programu reforem ukrajinské vlády od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a podtrhují oddanost Spojených států věci Ukrajiny.

„Ukrajinský lid předvedl nesmírnou odvahu, jelikož se odhodlal ke kurzu nezávislosti pro svoji zemi a požadoval vládu, která pravdivě odráží vůli lidu. Spojené státy stály v popředí budování mezinárodní pomoci Ukrajině a v pohánění Ruska k odpovědnosti za porušování ukrajinské suverenity a za destabilizující akce,“ řekl ve svém dnešním proslovu na americkém ministerstvu financí. „Rád bych pogratuloval ministru Šlapakovi k pokroku, jaký jeho tým dosáhl při zavedení programu obsáhlých ekonomických reforem spolu s MMF. Spojené státy si nesmírně přejí vidět prosperující Ukrajinu a budou nadále stát za Ukrajinským lidem, až bude postupovat vpřed s realizací svých dávno vytoužených aspirací.“

Ta $1 miliardová dluhová garance je součástí balíčku americké dvoustranné pomoci, do něhož patří i technická pomoc, která bude Ukrajině nápomocná při návratu na cestu ekonomického zotavení. Tahle dluhová garance posílí schopnost ukrajinské vlády poskytnout kriticky důležité služby během realizace reforem při ochraně nejzranitelnějších ukrajinských domácností před dopady nezbytných ekonomických korekcí.

Ministr Lew a ukrajinský ministr financí Olexandr Šlapak měli před tímto dnešním oznámením dvoustrannou schůzku, aby prodiskutovali aktuální situaci na Ukrajině a ukrajinský pokrok v jejím plánu ekonomických reforem.

Spojené státy budou nadále naléhat na své mezinárodní partnery, aby přijali okamžité kroky k posílení balíčku pomoci MMF a přikročili k dvojstranné podpoře a technické pomoci. [/quote]

A nevyhnutelná fotka:


Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: z erohedge.com