Indie se připravuje na to, že se stane pátou zemí, která vyšle na Mars létající přístroj. Je zjevné, že na Zemi začalo soupeření mezi projekty jeho kolonizace. Start mise je plánován na 28. října. Dva roky nato má startovat rusko-evropský orbitální přístroj, který bude zkoumat Mars. A v roce 2018 se má na Rudou planetu vydat kosmická loď, která se spustí na její povrch. Už se připravují projekty kolonizace Marsu. Architekti-futurologové z rusko-německého designového byra ZA Architects navrhují, aby byl na Mars vyslán oddíl robotů-stavbařů napájených díky slunečním bateriím.


Tyto roboty mají připravit obydlí pro lidi. Vykopat na Marsu velké jeskyně a zařídit je. Potom přiletí na Mars lidé. A to, co neudělají roboty, udělají sami pozemšťané – vytisknou to na 3D tiskárnách. A materiálem pro tisk se stane marťanská zemina. To všechno dnes připomíná fantastické romány. O čem jiném bychom ale měli snít, než o Marsu? zdůrazňuje akademik Ruské akademie kosmonautiky K. Ciolkovského Alexandr Železňakov:

[quote align="center" color="#999999"]

Jednou bude lidstvo stejně muset hledat nějakou jinou planetu, aby rozšířilo své možnosti. V dané etapě připadá v úvahu právě Mars jako jediná planeta, kde se mohou pozemšťané zabydlet. I když samozřejmě s určitými těžkostmi.[/quote]

Při překonávání těžkostí nám pomůže Měsíc. Tady se člověk může zabydlet mnohem snáz, než kdekoli jinde ve vesmíru, soudí akademik Alexandr Železňakov:

[quote align="center" color="#999999"]

Tak za prvé je Měsíc jedinečným zkušebním polygonem pro raketovou kosmickou techniku. A za druhé je to ideální vědecká základna pro zkoumání vzdáleného vesmíru. Jakou cenu má třeba jen jeden teleskop na odvrácené straně Měsíce! Lepší by bylo intenzívně osvojovat Měsíc a pozvolna zkoumat Mars.[/quote]

Není to dlouho, co byl v Rusku realizován program pobytu lidí v maketě meziplanetární kosmické lodi Mars 500. Teď se dává dohromady tým, který skutečně na Mars poletí. V Rusku předpokládají, že první pobyt člověka na Marsu musí být jen několikadenní. Zatímco Američané informují o přípravě pilotované expedice dlouhé 501 den.

Otázka je v tom, jak vyřešit problém potravin. Experimenty ukázaly, že na měsíčním povrchu nic neroste. Na marťanském sice okurky a rajčata vyrostly, nebyly ale k jídlu kvůli vysokému obsahu škodlivých látek. Další variantou je tisknout jídlo na trojrozměrných tiskárnách. Takové vyhlídky do budoucna ale mohou odradit dobrovolníky, kteří souhlasili s výpravou na Mars. Nestačí totiž, že se rozloučí s příbuznými a po celý zbývající život budou poslouchat zpěv ptáků jen ze záznamu, ale i jídlo budou muset po celý život jíst jen umělé.

Zdroj:  czech.ruvr.ru