Jakutsko se stalo prvním ruským regionem, který ohlásil zavedení povinného očkování proti nemoci Covid-19, dle informací portálu Meduza.io. (Foto: Pixnio)

Povinnost dát se očkovat proti covidu se bude v první řadě týkat zaměstnanců resortu školství, kteří se podílejí na organizování letních dětských táborů, a osoby účastnící se na přípravě hromadných akcí celorepublikového rozsahu.

V případě, že se zaměstnanec odmítne dát očkovat, může být zabránění vstupu na pracoviště. Zaměstnavatelům, kteří nezajistí povinné očkování, zase hrozí pokuty ve výši 60 tisíc korun českých a výše dle přepočtu rublů.

V případě, že člověk z daných skupin obyvatelstva očkování odmítne, bude to mít za následek odmítnutí přijetí ke studiu či propuštění z práce, pokud je spojena s vysokým rizikem nakažení infekčními chorobami.

Federální úřady včetně šéfa ministerstva zdravotnictví Michaila Muraška nicméně dříve zdůrazňovali, že očkování v Rusku je dobrovolné.

Vicepremiérka Golikovová vyzvala nenutit Rusy, aby se daly očkovat a aby se neuplatňovaly restrikce vůči těm, kteří očkování odmítnou.

Zdroj: meduza.io