Původně vyšlo v Katehon, Síly Houthiů si v neděli v noci zpětně dobyly region Al-Kabeen v provincii Lahij. Útokem jemenských sil byly zabity a zraněny tucty saúdských vojáků. Mezitím Jemenská armáda s lidovými silami značně postoupila v provincii Marib, během čehož zabila vysoký počet saúdských vojáků a mnoho dalších zranila. Saúdská strategie v Jemenu utrpěla naprostý kolaps. Zatímco saúdské síly poráží četní nepřátelé, rebelové Houthiů směřují k okupaci jižních provincií samotné Saúdské Arábie.


 

Strategická důležitost Jemenu

Jemen je geopoliticky velmi významnou zemí. Leží v jihozápadní části Arabského poloostrova a střeží úžinu Bab al-Mandab. Z hlediska geopolitiky, vojenství a politiky je to tedy významná země. Průmyslové země Západní Evropy závisí na ropě z Perského zálivu a nejkratší trasa pro tankery je přes průliv Bab al-Mandab, Rudé Moře a Suezský kanál. Tento průliv je tedy důležitý jak pro Evropu, tak pro země Zálivu stejně jako pro Írán, který se teď po zrušení sankcí snaží o obnovu svých dodávek ropy Evropě.

Tato námořní trasa je rovněž důležitá i pro Čínu, která ji chce začlenit do svého projektu Námořní Hedvábné stezky. Loni vyjednala Čína s Džibuti zřízení vojenské základny v průlivu Bab al-Mandab z africké strany.

O úžinu Bab al-Mandab jako o vstup do Rudého moře se vzhledem ke svým zájmům v Rudém moři značně zajímá i Izrael. Ze strategického hlediska, ať Jemen kontroluje jakákoliv moc, tak ta kontroluje i přístup do tohoto průlivu a námořní trasu z Indického oceánu do Středomoří.

Jemen během Studené války představoval bitevní pole mezi Tellukratickými a Thalassokratickým mocnostmi. Mohutné kontinentální mocnosti Sovětskému svazu se podařilo uchvátit kontrolu nad Jižním Jemenem, bývalou britskou kolonií, kdy získali kontrolu nad přístavem Aden a úžinou Bab al-Mandab. Po kolapsu Sovětského svazu připadl sjednocený Jemen pod vliv Saúdů.

 

Šiítský hřeben na Arabském poloostrově

Severní část Jemenu obývají muslimové Zaydi Shi’a, kteří byli vždy pod vlivem svých souvěrců z Íránu.

Na počátku 20. století na území Severního Jemenu zřídila vlastní království sekta umírněných šiítů Mutawakkilite vedená náboženským vůdcem Zaidayyihem. Tato síla rovněž vždy zaručovala íránské zájmy a během někdejší občanské války v letech 1962-1970 ji Írán podporoval. Přes rozdíl v íránském režimu (v minulosti monarchie, v současnosti islámská republika), měl Írán v Jemenu vždy ty samé spojence a projevoval ty samé zájmy a tu samou geopolitickou strategii. Důležité je i to, že saúdský region Najran, který hraničí s Jemenem, obývají šíitští Sulaimani Ismailiové, kteří mají etnicky blízko k obyvatelům Severního Jemenu a které wahhábitský režim tohoto království utlačuje. 10% saúdského obyvatelstva jsou šíitští muslimové. Ti obývají tu část země, která je blízko k Perskému zálivu, a tam leží i hlavní ropná ložiska. Írán by podporou utlačovaného šíitského obyvatelstva případně tedy mohl zničit svého úhlavního nepřítele na Středním východě. V reakci na to chce Saúdská Arábie především vymýtit vládu Houthiů v Jemenu a spolu s tím terorizovat své vlastní šiítské obyvatelstvo (např. popravou prominentního šíitského šejka Nimr al-Nimra).

Níže mapa náboženského rozložení Arabského poloostrova

 

Jemenská válka

Jemen od vyhnání presidenta Hadiho z hlavního města v lednu 2015 a útěku do exilu zůstává roztříštěný. Země je rozdělená mezi dočasnou vládu vedenou Houthii (šíitskými rebely podporovanými Íránem) a zbytky bývalého režimu, stejně jako AQAP (al-Kaiíd Arabského poloostrova) a separatistickým hnutím na jihu; přičemž nikdo není schopen kontrolovat celou zemi. V březnu 2015 iniciovala Saúdská Arábie do této země vojenskou intervenci.

Zatímco Houthii vedená vláda podporovaná vojsky loajálními k bývalému presidentovi Salehovi (předchůdci Hadiho, který byl svržen Arabským jarem v Jemenu) dominuje Severnímu Jemenu, tak síly jejich protivníků, k nimž patří vojska wahhábiské invaze, ISIS, Al Kaiída Arabského poloostrova a separatistické Jižanské hnutí bojují o Jižní Jemen.

K Saúdy vedené koalici patří Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Katar, Bahrajn, Jordánsko, Maroko, Súdán, Egypt a Pákistán. Spojené státy oznámily, že jim pomáhají se zpravodajstvím, s výběrem cílů a s logistikou.