Premiér Andrej Babiš uvedl na tiskové konferenci po jednání s prezidentem Milošem Zemanem, že ve vrbětické kauze je jen jedna vyšetřovací verze. (Foto: Youtube)

Reagoval tak na prohlášení prezidenta, který v nedělním vyjádření uváděl, že existují verze dvě.

Andor Šandor: Proč by to Rusové dělali takhle blbě? Přestaňme se nálepkovat a začněme hledat pravdu

Miloš Zeman se vyjádřil ke kauze Vrbětice, podívejte se na záznam

Prezident Miloš Zeman v neděli poprvé promluvil o vrbětické kauze. Kromě jiného prezident v prohlášení uvedl, že se pracuje se dvěma verzemi výbuchu.

Dnes se k tomuto prohlášení vyjádřil již ministr vnitra Jan Hamáček, podle kterého tomu tak není a existuje pouze jedna verze.

Dodal, že se jedná o činnost příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU na českém území.

Na dnešní tiskové konferenci po jednání premiéra a prezidenta pak věc okomentoval i samotný Babiš.

Ten taktéž uvedl, že ve vrbětické kauze je jen jedna vyšetřovací verze.

„Je jenom jedna vyšetřovací verze a to je podle indicií útok ruských agentů, ale pan prezident mluvil o té první verzi, se kterou pracovala policie od roku 2014, a to byla manipulace s vojenským materiálem ve skladě,“ uvedl.

Objasnil, že po výbuších v roce 2014 pracovala policie s verzí obecného ohrožení z nedbalosti, v prosinci v roce 2014 po druhé sérii výbuchu čin překvalifikovala na úmyslné obecné ohrožení a s první zmíněnou verzí již nepracovala.

„Já jsem to panu prezidentovi vysvětloval, on argumentoval soudem z roku 2016, já neznám podrobnosti. Teď se ale jednoznačně pracuje jen s jednou verzí,“ dodal.