Nálety ve východní Sýrii ve čtvrtek večer měly za cíl zlikvidovat „to, co hrozilo Spojeným státům,“ řekl bývalý ministr zahraničí Mike Pompeo v rozhovoru s Laurou Ingrahamovou pro Fox News. (Foto: FoxNews)

Mike Pompeo v rozhovoru pro Fox News.

„Musíte chránit své síly, musíte vytvořit odstrašující prostředek,“ uvedl dnes bývalý šéf ministerstva zahraničí pro Fox News„udělali jsme to několikrát, bylo to efektivní.“

„Nevím, co zasáhli nebo jaké cíle sledovali,“ dodal Mike Pompeo, „doufám, že to nebylo jenom bombardování pouště. Doufám, že k tomu skutečně došlo po tom, co hrozilo Spojeným státům americkým. Pokud ne, pak je to k ničemu.“

Nálety se zaměřovaly na cíle poblíž syrsko-iráckých hranic v oblasti města Al-Bukamal, které využívají íránské skupiny milicí. Útok byl proveden více než týden po raketovém útoku v severním Iráku, při kterém zahynul civilní specialista a byl zraněn americký voják, připomíná Fox News.

„Jsem si jistý, že to dokážeme … Musíme zajistit, abychom Íránce zadržovali všude. Slabost z naší strany a uklidnění Íránců bude odměněna pouze ještě větší hrůzou z jejich strany,“ uvedl bývalý šéf americké diplomacie.

Trumpova administrativa provedla nálety na území Sýrie v letech 2017 a 2018, přičemž druhé z nich bylo provedeno v koordinaci s Francií a Spojeným královstvím. Oba nálety byly přímou odvetou za chemické útoky připisované režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

V lednu 2020 provedla Trumpova administrativa také útok dronů na mezinárodní letiště v Bagdádu, při kterém zahynul špičkový íránský generál Kásim Sulejmání, který byl velitelem  speciálních jednotek Quds íránských revolučních gard.

Zdroj: foxnews.com