Pokud bylo snad ruským záměrem poskytnout Ukrajině v podobě „eskalace“ dost provazu, na kterém se zase sama pověsí, tak se mu to možná povedlo, když ani ne před hodinou úřadující president Olexander Turčinov v televizním projevu řekl, že Ukrajina mobilizovala své ozbrojené síly, aby zahájila „plnocennou proti-teroristickou operaci“ proti pro-ruským separatistům. Navíc s vědomím, že jediná reálná eskalace, do které se může zapojit Kyjev, je ta, kterou vede ministerstvo války slov, stanovila Ukrajina pro pro-ruské separatisty konečný termín 6:00 GMT, aby odevzdali zbraně a opustili budovy, které na východě země okupují, uvádí se v presidentském dekretu. Není jasné, zda to bude katalyzátorem k rozpoutání vojenské operace, ale pokud by se do toho Kyjev opravdu vložil s armádou, je celkem dost jasné, že Rusko nebude reagovat moc přívětivě.


Reuters hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Turčinov rozhněvaný smrtí důstojníka státní bezpečnosti a zraněním dvou jeho kamarádů u kontrolního bodu východního města Slavjansk dal rebelům okupujícím státní budovy čas do pondělního rána, aby složili své zbraně.

Obvinil Rusko, které oponovalo pro-evropskému povstání, které donutilo Moskvou podporovaného bývalého presidenta Viktora Janukoviče, aby uprchl, že právě ono je za propuknutím rebelií v rusky mluvících městech na východní Ukrajině.

„Byla prolita krev ukrajinských hrdinů ve válce, kterou vede Ruská federace proti Ukrajině,“ řekl v promluvě k národu. „Agresor se nezastavil a pokračuje s rozséváním rozvratu na východě země.“ [/quote]

Rusko rychle odpovědělo tvrzením, že Ukrajinou plánovaná operace je zločinná:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruský ministr zahraničí v neděli řekl, že oznámení kyjevských úřadů, že mobilizují armádu, aby potlačily rebelii pro-ruských militantů na východní Ukrajině je „zločinný rozkaz.“

Ministerstvo uvedlo, že Západ by měl přivést své spojence v ukrajinské vládě k pořádku. „Teď je odpovědnost na Západu, aby zabránil na Ukrajině občanské válce,“ uvedlo v prohlášení vystaveném na Facebooku.

Rovněž uvedlo, že Rusko předloží naléhavou rozpravu o situaci na východní Ukrajině do agendy Rady bezpečnosti Spojených národů.

„Situace na jihovýchodní Ukrajině nabývá extrémně nebezpečný charakter. Úřady v Kyjevě, které se dostaly k moci pučem, nastolily kurs používání síly k potlačení lidových protestů,“ uvádí prohlášení.

„Rozhodně odsuzujeme pokusy o použití brutální síly proti protestujícím a aktivistům… Zvláště nás pobuřuje zločinný rozkaz (úřadujícího ukrajinského presidenta Olexandra Turčinova) použít k potlačení protestů armádu.“

Prohlášení uvedlo, že Západ sponzoroval vládce v Kyjevě a teď by měl „svým kontrole se vymykajícím protekčňákům nasadit otěže a donutit je distancovat se do neonacistů a dalších extremistů, zastavit používání ozbrojených sil proti Ukrajinsému lidu a okamžitě začít se skutečným dialogem.“ [/quote]

Jako obvykle, jedinou útěchou poskytnutou NATO bylo vydání mnohomluvného prohlášení:

[quote align="center" color="#999999"]

S tím, jak jsou vztahy mezi Východem a Západem v krizi, popsalo NATO objevení mužů se specializovanými ruskými zbraněmi a ve stejných uniformách bez označení na východní Ukrajině – stejně jako se před tím takoví ukázali být vojáky Moskvy, když zabrali Krym – jako „vážný vývoj“.[/quote]

Další polínko do ohně do toho, co vypadá čím dál více jako plameny občanské války, dodal svépomocně exilovaný president Janukovič, který řekl při televizním přenosu z ruského Rostova na Donu, že Ukrajina vložila nohu do dveří občanské války. „Dnes byla prolita krev,“ řekl Janukovič žurnalistům, když referoval o událostech ve východním městě Slavjansk. „Nyní se naše země nachází v úplně nové situaci – s jednou nohou ve dveřích občanské války. Kyjevská junta vydala zločinný rozkaz použít vojenskou sílu.“

[quote align="center" color="#999999"]

Část odpovědnosti za zavlečení této země do domácí války spočívá na US, které se brutálně vměšují do situace, a nakazují, co by se mělo udělat, řekl Janukovič. Tento svržený president vyhlásil, že šéf CIA John Brennan zrovna navštívil Ukrajinu, a bylo to právě po schůzce s ním, kdy pučem nastolené úřady v Kyjevě nařídily vojenskou operaci na východě země.

Brennan „de facto schválil“ použití zbraní a tudíž to krveprolití vyprovokoval, řekl Janukovič.

Ukrajina teď „nevyhnutelně“ směřuje k bankrotu, varoval rovněž ve své řeči Janukovič. [/quote]

Takže podle proti-Západní verze jsou to CIA akce, které vedly k eskalaci na východě, nikoliv akce Rusů. Sečteno a podtrženo: prozatím tu byla spousta plamenných řečí, avšak zatím žádná skutečná akce odporu vůči „pro-ruským separatistům.“ A mezi tím se už oběti vrší:

[quote align="center" color="#999999"]

Ač ukrajinská vojska nekladla Rusům při zabírání Krymu odpor silou, pohrozil Turčinov robustní akcí proti rebelům na východě. „Rada národní bezpečnosti a obrany se rozhodla zahájit plnocennou protiteroristickou operaci se zapojením ukrajinských ozbrojených sil,“ vyhlásil.

Ukrajina opakovaně řekla, že rebelie jsou inspirované a řízené Kremlem. Ale akce na vykořenění ozbrojených militantů hrozí, že převrátí rovnováhu do nové nebezpečné fáze, jelikož Moskva varovala, že ochrání rusky mluvící obyvatele v tomto regionu, pokud se tito stanou terčem útoku.

Jeden ukrajinský důstojník státní bezpečnosti byl zabit a pět jich bylo v neděli na vládní straně zraněno, řekl ministr vnitra Arsen Avakov. „Mrtví a ranění byli na obou stranách,“ napsal na svou Facebookovou stránku.[/quote]

Podíváme-li se do budoucna, co by se mohlo stát bezprostředním katalyzátorem, tak 6:00 GMT je jen za několik hodin a určitě dost dlouho před tím, než otevřou americké trhy. Co se stane pak, určitě nic, pokud by ruská reakce na předchozí ukrajinská ultimáta měla něco ukazovat, tak by to mohlo nadcházející týden předurčit, že výprodeje z minulého týdne by mohly určitě alespoň v pondělí pokračovat, a pokud by došlo k nějakému překvapivému vývoji, tak to bude na trhu mít průběh úlevy.

Nakonec, právě přišlo tohle: RADA BEZPEČNOSTI SE SEJDE V 8 H ODPOLEDNE NY ČASU K NALÉHAVÉMU ZASEDÁNÍ O UKRAJINSKÉ KRIZI – CITUJE RUSKÁ TISKOVÁ AGENTURA ZDROJ Z OSN.

Čili právě včas na otevření burzy Nikkei.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com