Poté, co Světová zdravotní organizace zahájila ve Wuhanu výzkum vzniku COVID-19, vrhla se média Západního mainstreamu na překrucování a manipulace těchto zjištění. Zpochybňováním autenticity dat z Číny a diskreditací samotné mise rozdmychávala v mezinárodním diskurzu proti-čínskou povídačku.

V článku New York Times z 13. února tvrdili: „Čína WHO během výpravy k nim odmítla vydat důležitá data,“ čímž se pokoušeli vrhnout pochybnosti na odhalení, že ten virus neměl ve skutečnosti původ v tomto městě nebo snad, což by se jim hodilo ještě více, ač je to „nanejvýš nepravděpodobné,“ že utekl z wuhanské laboratoře. A jakmile to přilákalo média, přidali se i politici. Bidenova administrativa naskočila na pódium k nim a WHO obvinila, že jejich zjištění postrádají transparentnost.

Avšak vědci z této organizace takováto tvrzení NYT zavrhli jako záměrně zavádějící. Peter Daszak, člen společného výzkumného tým WHO-Čína, v tweetu prohlásil: „Já na misi WHO NIC takového nezažil. Jako vedoucí pracovní skupiny pro zvířata a životní prostředí, jsem se u svých čínských protějšků setkal s důvěrou a otevřeností. Důkladný přístup ke kritickým novým datům jsme DOSTALI. Naše pochopení pravděpodobných cest šíření se ZVÝŠILO.“ Další vědecká účastnice Thea K. Fischer média obvinila ze záměrného překrucování citací od expertů a z „vrhání stínů na tuto nesmírně významnou vědeckou práci.“

Vzor je velice jasný. Ten přístup k Číně „ve stylu Pompea“ v amerických médiích i v politickém diskurzu žije dál. Západní média a politici od počátku až do konce COVID-19 opakovaně politizovali, aby protlačovali geopolitickou konfrontaci s Čínou, stejně jako, aby odvraceli pozornost veřejnosti od vlastního katastrofálního packalství při zvládání pandemie.

Snímek obrazovky tweetu They K. Fischer o reportážích NYT.

Opakovaně Peking obviňovali z „mlžení,“ zlehčování skutečného rozsahu epidemie a okamžitě zavrhovali jakékoliv vědecké informace nebo zjištění, která odporovala „běžnému povědomí“ o tom, jak je Čína při pandemii nezodpovědná. „Tato politika post-pravdivé doby,“ v níž emoce, identita ke správnému názorovému proudu a falše nabyla převahu nad rozumem, pravdou a moudrostí, a přežila i po prezidentování Trumpa, aby se stala trvalým pilířem americké politiky a mediální strategie.

V souběhu s touto jejich oblíbenou povídačkou jak ta předchozí, tak ta současná administrativa ve Washingtonu D.C. a ještě více tisk také Světovou zdravotní organizaci opakovaně diskreditovaly, očerňovaly a ponižovaly. Bidenova administrativa chce zase do WHO vstoupit a předvádí se tvrzením, jak je její přístup jiný, než byl u Trumpovy administrativy. Ovšem může snad někdo říci, že by se to, co teď dělají, nějak reálně od Trumpova přístupu lišilo?

Politizace tohoto viru zůstává zjevně prvořadou prioritou. Bidenův národně bezpečnostní poradce Jake Sullivan řekl, že WHO by měla dodržovat nejvyšší standardy. Ale urážky této organizace přeci nejsou jeho práce, jeho administrativa podkopává globální zdravotní spolupráci. Zaujímá k tomu jednostranný postoj, když upřednostňuje geopolitické roztrpčení i bez ohledu na fakta.

Vypadá to, že Západní elity nejsou schopny se v žádném scénáři skutečně vyrovnat s realitou, že jejich nejhlouběji zakořeněné předsudky a zášti kvůli COVID-19 jsou ve skutečnosti špatnost. Kdyby tak učinili, bylo by to přímou kritikou vlastní Západní nafouknuté namyšlenosti o ideologické nadřazenosti. To by mělo vrhnout trochu světla na to, jak byly až dosud zprávy a komentáře o této záležitosti vedené opravdu špatnou vírou a propagandistickou agendou. Západní veřejnost byla médii a politiky v uplynulém roce klamána a manipulována. Jejich neschopnost přistoupit k té epidemii seriózně už způsobila statisíce úmrtí a položila ekonomiky jejich zemí, i když existují ověřené účinné způsoby, jak se obojímu vyhnout.

Je třeba pochopit, že Čína se snažila k pandemii COVID-19 přistupovat s transparentností, otevřeností, kooperativností a vědecky. A proto také Čína rychle pandemii překonala, zatímco mnozí jiní jí nadále trpí.