Čína brzy ráno 12. února oznámila, že zakázala BBC World New vysílat v Číně, stejně jako na jeden rok odvolává její licenci. (Foto: Pixy)

Organizace s takovou ideologickou zaujatostí a se zprávami taženými propagandistickými agendami už není hodna mít postavení věrohodné zpravodajské organizace.

BBC se v posledních měsících pustila do chrlení otevřených klamů o čínské politice v ujgurské autonomní oblasti Xinjiang. Exemplárním příkladem pro to je ta fáma o „bavlně od otroků“.

Článek tvrdě prosazoval povídačky a výzkumné poznatky od Adriana Zenze, tzv. „vůdčího člena Nadace Memoriálu obětí komunismu ve Washingtonu,“ což vyvrátil bývalý francouzský diplomat Lionel Vairon, že nejde ani o experta na čínské záležitosti, ani specialistu na islám či lidská práva. A samotná tato nadace je v USA krajně pravicovou organizací, kdy lidé do ní přichází ze CIA.

BBC agresivně protlačuje své lži, dezinformace a otevřenou propagandu.  Jelikož ve svých reportážích mnohokrát uváděla „výzkumy“ od Zenze. Jeho fundamentalistické založení, konflikt zájmů a extrémní zaujatost nikdo nikdy nepřezkoumával nebo ve zprávách neuváděl. Přesto tato organizace opakovaně používala jeho slov, aby činila závěry o Xingjiangu.

Minulý týden požadovalo čínské ministerstvo zahraničí od BBC omluvu. Ta organizace však odpověděla nestoudným prohlášením, že její reportáže jsou „férové a nezaujaté.“

BBC sama sebe neustále staví do pozice nestranného a neutrálního rozhodčího o faktičnosti a pravdě s arogancí kladoucí její reportáže nad jakoukoliv kritiku. Takovýto postoj se vůbec neodlišuje od britských předsudků z časů jejich imperiální éry – když si o sobě myslí, že to oni jsou „osvícení“ nebo „progresivní,“ aniž by měli jakékoliv ponětí o historii a kultuře civilizace, se kterou mají to činění.  Toto impérium se pokouší obracet na víru ve své názory celý svět včetně Číny.

To impérium sice už padlo, ale BBC jeho misi převzala a protlačuje ji.

Vedoucí člen Chongyangského institutu pro finanční studia při Renminské univerzitě v Číně John Ross poukázal, že zaměstnance BBC přímo schvaluje britská bezpečnostní služba MI5. „Spolupráce mezi BBC a vojenským zpravodajstvím je koordinována speciální kanceláří uvnitř ústředí BBC,“ píše Ross.

Takovýmto zaplétáním se BBC neustále zneužívá důvěru, jakou diváci do mediální organizace vkládají. Když referovala o nepokojích v Hong Kongu, poskytovala přednostně slovo účastníkům bouří a pomlouvala snahy úřadů udržet bezpečnost a stabilitu. Opakovaně divákům namlouvala, že hongkongští separatisté jsou „pro-demokratičtí protestující,“ přičemž odmítala věnovat pozornost jejich násilnému a destruktivnímu chování.

BBC v průběhu pandemie COVID-19 o viru propagovala dezinformace a podněcovala ke konspiračním teoriím o Číně. Její reportáže neustále obsahovaly narážky, že Čína o tom politicky mlží. Dokonce i před pár dny ve zprávě o společné tiskové konferenci WHO a Číny se neudrželi, aby nezdůrazňovali, že návštěvu expertů WHO „čínské úřady bedlivě sledovaly,“ aniž by uvedli, či spíš záměrně přezírali skutečnosti, že to byl společný výzkumný tým složený z expertů z Číny a od WHO.

Ten seznam klamů je nekonečný. S tím, jak se britští politici přiklání k pravici a vytváří vůči Číně antagonistické postoje, tak BBC svědomitě protlačuje přísně ideologickou a politickou agendu reportáží o věcech spojených s Čínou. Čína této organizaci dala šanci se za své chyby omluvit a zbavit se své zaujatosti. BBC to odmítla.

Ukázalo se, že jedinou misí BBC bylo vést proti Číně informační válku. Když se na Čínu útočilo, tak se bránila. Zpravodajské organizace by neměly fungovat podle tvrdé linie politické agendy. Pro takovou agenturu, která to dělá, není místo, aby pokračovala v reportážích o Číně, ani k tomu nemá právo nebo serióznost.

BBC je vypnutá.