Aloe vera, známá Egypťanům jako rostlina nesmrtelnosti a indiánům jako taktovka nebes, přináší širokou škálu ohromujících hojivých účinků, z nichž některé už asi znáte. (Foto: Pinterest)

Možná, že třeba i vlastní rostlinu aloe vera máte doma pro případ malých nehod, jako odřeniny, říznutí a popáleniny, ale věděli jste, že aloe vera se neomezuje jen na to použití, o kterém se u ní povídá, a je ve skutečnosti pro vaše tělo daleko prospěšnější, když se používá interně?

Aloe vera obsahuje přes 200 biologicky aktivních, v přírodě se vyskytujících složek, k nimž patří polysacharidy, vitaminy, enzymy, aminokyseliny a minerály.

Podle odborného časopisu Journal of Environmental Science and Health má aloe vera také anti-bakteriální, proti-virové a proti-plísňové účinky, které pomáhají imunitnímu systému s čištěním těla od toxinů a invazivních patogenů. To však není vše, co šťáva či gel z aloe vera může nabídnout. 

Minerály

Aloe vera je plná spousty minerálů včetně vápníku, hořčík, zinku, chromu, selenu, sodíku, železa, draslíku, mědi a manganu. Tyto minerály vzájemně spolupracují na posílení metabolických procesů.

Enzymy

Aloe vera obsahuje důležité enzymy jako amyláza a lipáza, které mohou pomáhat s trávením rozkladem molekul tuků a cukrů. Zvláště jedna molekula bradykináza pomáhá omezovat záněty.

Vitaminy

Jedna studie ukázala, že aloe vera ve skutečnosti obsahuje vitamin B12, který je potřebný k produkci červených krvinek. To by mohlo být velkou novinou zvláště pro vegetariány a vegany, kteří často ze své běžné diety nedostávají odpovídající množství B12.

Další studie ukázaly, že kdo bere aloe, dostává vitamin B12 vstřebatelnější, což znamená, že jej tělo může daleko snadněji absorbovat a využít, tudíž to pomáhá proti jeho nedostatku. Aloe vera je rovněž zdrojem vitaminů A, C, E, kyseliny listové, cholinu, B1, B2, B3 (niacinu) a B6. Ač zůstává nejasné, zda může být aloe jediným zdrojem B12, kdyby jiné nebyly, tak jej lze používat v souběhu s doplňky, aby se zvýšil jeho příjem.

Aminokyseliny

Aloe vera obsahuje 20 z 22 esenciálních aminokyselin vyžadovaných lidským tělem. Rovněž obsahuje kyselinu salicylovou, která potlačuje záněty a bakterie.

Další použití aloe

Kromě toho, že aloe je vynikajícím čističem těla, co odstraňuje toxické látky z žaludku, ledvin, sleziny, žlučníku, jater a tlustého střeva, aloe také může nabídnout účinnou úlevu od náhlých potíží, jako špatné trávení, žaludeční nevolnost, vředy a zánět střev. Rovněž posiluje trávicí trakt a uleví při zánětech kloubů, což z ní dělá dobrou volbu pro ty, co trpí artritidou.

Jedna studie zjistila, že šťáva z aloe, když se bere stejně jako ústní voda, tak je úplně stejně účinná při odstraňování zubního plaku jako běžná ústní voda a její aktivní látka chlorhexidin. Toto je ale daleko lepší alternativa, protože je úplně přírodní na rozdíl od typicky na chemii spočívajících možnostech dostupných v obchodech.

Gel z aloe vera je rovněž účinný k hojení ústních vředů běžněji známých jako recidivující afty.

Jak brát aloe?

Aloe vera lze konzumovat přímo jako rostlinu, avšak nejsnadnějším a nejchutnější volbou je nejspíš šťáva z aloe, kterou najdete ve většině potravinářských obchodů. Také si v mnoha běžných potravinách můžete nakoupit listy nebo je sami sklízet a dělat si z nich sami šťávu.

Šťávu si můžete koupit a namíchat ji do svých šťáv a ovocných koktejlů nebo i přímo vypít. Zajistěte si, že kupujete čistou šťávu nebo gel, který se dělá buď z celých listů, nebo z vnitřních filet. Ta má ale poněkud trpčí chuť, takže pak možná budete chtít doplnit i jiné věci. Na láhvi najdete konkrétní pokyny k dávkování, bylo by ale moudré promluvit si s expertem na přirozené zdraví nebo trochu pátrat po receptech ke konkrétnímu dávkování.

Hodně štěstí

Autor: Alanna Ketler

Zdroj: c-e.comncbi.nlm.nih.govherballegacy.com