vaEgyptský nákup ruských stíhaček by mohl Káhiru vystavit hrozbě amerických sankcí. Uvedl to náměstek ministra USA pro politické záležitosti Clark Cooper na mezinárodním letecko-vesmírném salonu Dubai Airshow 2019. (Foto: Wikimedia)

Podle mluvčího ministerstva zahraničí by nákup ruských stíhaček mohl zpochybnit také možnost dalšího nákupu amerického vybavení ze strany Egyptu. Cooper rovněž prohlásil, že Washington Káhiru o rizicích informoval při uzavírání dohody s Ruskem.

Již dříve noviny The Wall Street Journal informovaly o tom, že Pentagon a ministerstvo zahraničí ve společném dopise varovaly egyptské úřady před možným zavedením omezujících opatření, a to v případě, že země získá ruské stíhací letouny Su-35. Podle publikace navíc šéfové amerického resortu zahraničí a obrany, Mike Pompeo a Mark Esper, vyzvali své egyptské kolegy, aby dohodu o nákupu Su-35 zrušili.

Když senátor Alexej Kondratěv již dříve komentoval tyto informace, obvinil Washington z porušování pravidel mezinárodního obchodu se zbraněmi. Ve svém komentáři poznamenal, že se Američané na vysoce konkurenčním trhu v mnoha oblastech snaží aktivně uplatňovat praxi sankčního tlaku. Poslanec Andreje Krasova zase poznamenal, že se podobná opatření zavádí především proti zemím, které vedou nezávislé zahraniční politiky.

Informace o tom, že Rusko a Egypt podepsaly smlouvu o dodávkách stíhaček Su-35 do Káhiry, se objevily v dubnu, a to v novinách Kommersant. Tyto informace však nebyly oficiálně potvrzeny.

Podle zdrojů novin však daná dohoda, která zahrnuje dodávky „více než dvou desítek strojů“ a zbraní protivzdušné obrany ve výši asi dvou miliard dolarů, vstoupila v platnost na konci roku 2018. Samotné dodávky by pak mohly začít již v období 2020–2021.

Zdroj:  themoscowtimes.com