Po očekávaném pondělním zveřejnění seznamu „zkorumpovaných ruských oligarchů“ americkým ministerstvem financí uvědomila Trumpova administrativa Kongres, že loni schválená legislativa autorizující zavádění nových sankcí na Rusko je dostatečná, aby „sloužila jako odstrašení,“ a že proti těm, co jsou na tomto seznamu, nebudou přijata žádná opatření, a ani na ty, co se subjekty na této černé listině obchodují, uvádí mluvčí ministerstva zahraničí.


„Jsem už znechucený čekání, kdy naše administrativa konečně začne chránit naši zemi a naše volby,“ řekl reprezentant Eliot Engel, vrcholný Demokrat ve sněmovní Komisi zahraničních záležitostí, k čemuž dodal: „Teď se nám předvedli, že oni jednat nebudou, je tedy čas, aby začal něco více dělat Kongres.“

„Trumpova administrativa stála před rozhodnutím, zda dodržet tento zákon a udeřit na ty, kdo jsou odpovědni za útoky na americkou demokracii v roce 2016… Oni se však místo toho rozhodli, že z toho Rusko zase znovu vyvázne.

Ministerstvo zahraničí nám povídá, že pouhá hrozba sankcemi Rusko odradí od agresivního chování. Jak byste mohli odstrašit od útoku, k němuž došlo už před dvěma lety, a od dalšího, který už zrovna probíhá? To prostě nedává žádný smysl,“ řekl Eliot Engel.

Trump se zdráhal podepsat zákon ze 17. srpna, který vyzýval k vytvoření seznamu „zkorumpovaných oligarchů“, jelikož tento nový zákon prezidentovi omezuje možnost rušit sankce uvalené předchozí administrativou.

Prezident, který se snažil CAATSA měnit, dokud se ještě psal, tento nový zákon ostře kritizoval, i když jej v srpnu podepsal.

„Tím, že tento zákon omezuje výkonné moci pružnost jednání, tak Spojeným státům ztěžuje uzavřít dohody, které by byly dobré pro Americký lid, a dohání Čínu, Rusko a Severní Koreu k ještě užší spolupráci,“ uvedl v té době Trump v prohlášení.

Mluvčí zahraničí v pondělí řekl, že někteří z nejvyšších činitelů ministerstva zahraničí a další americké orgány si soukromě i veřejně pohrávali s hrozbou sankcí jak vůči zahraničním vládám, tak proti jiným subjektům kvůli tomu, jak jednají s uvedeným ruskými subjekty, tvrdí The Hill.

„Odhadujeme, že od zavedení zákona CAATSA zahraniční vlády už upustily od plánů nebo oznámení nakupit od Ruska obranné prostředky za několik miliard dolarů,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauert.

Trumpovo rozhodnutí o sankcích Moskva v pondělí podle ředitele Eurasia Group Alexe Brideua bedlivě sledovala. „Bohatí Rusové údajně ve Washingtonu hodně lobbují a shání právní rady ke svým zahraničním investicím,“ řekl Brideau s dodatkem, že se „pokoušejí distancovat se od Kremlu.“

Je zábavné, že Kreml na tyto sankce poukázal jako na „přímý a zjevný pokus“ Spojených států vměšovat se do nadcházejících ruských prezidentských voleb v březnu.

„My si s určitostí myslíme, že toto je přímý a zjevný pokus načasovat určité akce tak, aby byly v souběhu s našimi volbami za účelem jejich ovlivnění,“ řekl žurnalistům při pondělní telekonferenci kremelský mluvčí Dimitrij Peskov. „S tím nesouhlasíme a jsme si jisti, že to stejně žádný vliv mít nebude.“

A my jsme si jisti, že Kremlu ovlivňování voleb moc starosti nedělá – avšak Kreml v prosinci diskvalifikoval jednoho z Putinových vrcholných rivalů Alexeje Navalného odsouzením za podvod, a ten byl v neděli zatčen při moskevské proti-korupční demonstraci.

Zdroj: zerohedge.com