Zprávy, že Program výzkumu vysokofrekvenční aktivity polární záře (HAARP) byl trvale uzavřen, jsou zjevně poněkud předčasné. Podle programového manažera HAARP, Jamese Keeneyho je toto zařízení jen dočasně mimo provoz během výměny kontraktorů. Tak proč to vůbec někoho zajímá? Ač jej v posledních dvou desetiletích okrajoví konspirátoři spojovali s různými přírodními katastrofami, je HAARP ve skutečnosti zařízením ke studiu ionosféry. Podívejme se na dění kolem HAARP v minulosti, přítomnosti a budoucnosti.


HAARP byl zřízen v roce 1993 US Letectvem, US Námořnictvem, DARPA a University of Alaska. Umístěn je na Aljašce u Gakony a to zařízení zahrnuje vysokofrekvenční vysílače (HF) spolu s fázovým anténním polem k zaměřování a směřování vyzařovaného RF výkonu. Vysílače jsou zhruba stejně výkonné jako největší vojenské radary, když generují 3,6 MW RF výkonu ve vlnovém rozsahu 2,8 až 10 MHz. HAARP se omezuje na operace pouze ve specifických frekvencích tohoto rozsahu.

 

Výkon není všechno

To, co HAARP činí odlišným není výkon. Ta pověst spíš pochází z fázového anténního pole HAARPu. To sestává ze 180 jednotlivých anténních dipólů umístěných na poli o rozloze zhruba 13 hektarů (33 akrů) a toto anténní pole funguje jako vysoce směrovatelná anténa s šířkou paprsku asi pět stupňů. Do té doby, než RF energie doletí do ionosféry (řekněme ve výšce 200 km – 124 mil jen například), tak má velikost ozářené skvrny asi 18 km (11 mil) v průměru a hustota výkonu je zhruba 14 mW/m2. Jelikož je ionosféra pro frekvenční pásmo HAARPu neprůsvitná, tak absorbuje téměř veškerý vložený výkon.

Rozdíl mezi vyzářeným výkonem a efektivním zářivým výkonem. HAARPem vyzařovaný výkon, ta velikost skutečného RF výkonu, kterou lze vyzářit, je 3,6 MW. Avšak jelikož antény HAARP soustřeďují vyzařovaný výkon do malé části ionosféry, je hustota výkonu v takto ozářené skvrně mnohem větší, než by k tomu došlo, kdyby antény HAARPu nebyly směrované, takže jeho FR výkon by byl směřován rovnoměrně všemi směry.

Lze vypočítat fiktivní „efektivní zářivý výkon“, což je výkon, který by musel být vyslán přes nesměrovanou anténu, aby poskytl stejnou hustotu výkonu jako HAARP, ale na celou oblohu. Tahle hodnota je 5,8 GW. To je hodnota daleko větší než skutečný RF výkon HAARP, jelikož antény HAARPu ozařují jen 0,06 procenta oblohy.

Jak velká je skutečná hustota výkonu v ionosférické skvrně od HAARPu? Celkový osvit slunečním elektromagnetickým zářením (všechno od paprsků X pod extrémně nízké frekvence radiových signálů (ELF) je 1 360 W/m2 měřeno satelitem za hustou zemskou atmosférou. Hustota výkonu HAARPu je asi 0,001 procenta slunečního osvitu – tj. téměř zanedbatelné množství. Dále, ač HAARP způsobuje místní ohřev ionosféry, tak je celkový účinek spíše jako když soustředíte sluneční svit přes zvětšovací sklo – je to působivé, když jste mravenec, avšak ne moc významné ve velkém měřítku.

HAARP je konstruován k testování reakcí ionosférických ploch v různých výškách vůči uplatnění excitace několika mW/m2 vysokofrekvenčního (HF) rádiového záření. Jedním ze známých účinků je vytváření rádiových vln o extrémně nízké frekvenci (ELF) pomocí modulovaného ohřevu. Tím, že se pole HAARPu vypíná a zapíná (nebo jednodušeji vrtěním ohniska kolem v opakujícím se vzoru, tedy v proceduře známé jako geometrická modulace) místní teploty ionosféry stoupají a padají, čímž se mění vodivost v části ionosféry s jakoukoliv frekvencí odpovídající tomuto vzoru. Frekvence jsou typicky někde od několika málo, do několika málo set Hertzů.

HAARP je umístěn tam, kde atmosférou protékají velké přirozené elektrické proudy. Tyto elektrické trysky polární záře tečou ionosférou v severních a jižních polárních oblastech z místa, kde Slunce ukazuje poledne, tam, kde je podle polohy Slunce půlnoc. Ty tekoucí proudu spíše krouží kolem pólů, než aby přes ně procházely, a lze o nich uvažovat jako o plošně rozprostřených proudech s typickou hustotou proudu 1-2 Ampéry na metr.

Vzhledem k tomu, že velikost skvrny od HAARPu je asi 18 km, prochází ohřátou oblastí v závislosti na geomagnetických podmínkách asi 30 kA. Když se vodivost ionosféry mění pomocí vysílání HAARPu, tak proud v této skvrně a kolem ní také mění své rozložení. To přiměje oblast u té skvrny a antén, aby vyzařovala rádiové vlny ELF z ionosféry. Avšak HAARP není účinným zdrojem ELF záření – vycházíme z 3,6 MW a dostaneme rádiové vlny ELF o méně než 10 W.

Co můžete s takovými 10 W radiových vln ELF dělat? No, typický komunikační systém ponorek na bázi ELF využívá několika megawattů ELF RF výkonu o frekvenci 70-90 Hz. Ta se směřuje na povrch země do bodů vzdálených asi 50 km (31mil), aby se využilo velkých oblastí zemské kůry jako vysílacích antén. I přes ohromné výkony a velikánské antény, je skutečný přenosový výkon takovéhoto systému jen několik málo wattů. Jedním z důvodů pro rozvoj HAARPu bylo i prototypování (relativně) malého ELF vysílače.

 

Injekce magnetosférických vln

Dalším jev studovaným pomocí HAARP se nazývá injekce magnetosférických vln. Zatímco většina vln ELF generovaných HAARPem v ionosféře je směrována dolů k zemskému povrchu, malý zlomek proniká do sousedící magnetosféry. Interakcím vln ve vnitřní magnetosféře dominuje statické zemské magnetické pole.

Většina studií byla zaměřena na nestabilitu v módu hvizdu. Představte si, že máte veřejný rozhlas s hlasitostí nastavenou těsně u bodu, kdy dojde ke spontánní zpětné vazbě. Když zašeptáte do mikrofonu, uslyšíte ten šepot zesílený. Ovšem když náhle do mikrofonu promluvíte hlasitě, utopí se váš hlas ve zpětných vazbách s vlastní frekvencí toho hlásicího systému. Potenciální výkon rozhlasu je pořád k dispozici, ale vyžaduje jen maličko potlačit a dojde k vychýlení systému do pádivě splašených zpětných vazeb. Tohle chování je dost podobné nestabilitě v módu hvizdu.

Nelineární magnetosférické zesílení takovýchto vln může být způsobeno rezonančními interakcemi s energetickými elektrony. To, že je to nelineární interakce, je jedním z projevů změny oscilační frekvence. Vlny s jedním přeskokokem (z Aljašky do Jižního Pacifiku) a se dvěma přeskoky (i zpět na Aljašku) detekované na povrchu, kdy obě vykazují nelineární deformaci frekvence vlny stejně jako zesílení způsobené nestabilitou módu hvizdu. Je zjevné, že míru tohoto zesílení nelze napevno určit, to ale není nijak nepřijatelně velké.

Jsou to ionosférické a magnetosférické struktury a efekty, co je předmětem probíhajících studií HAARP s tím, že četné experimenty jsou naplánovány na konec tohoto roku. Objevily se náznaky zajímavého chování, jako je možnost generování rádiových vln ELF v dobách, kdy elektrické trysky polární záře mají velice malé proudy, což naznačuje, že bude ještě třeba objevit zajímavou fyziku a porozumět jí.

 

Kontrola mysli a zemětřesení

HAARP je obviňován ze spouštění zemětřesení tím, že nad tektonicky aktivními regiony zdvihá ionosféru, a pak ji nechá spadnout, takže tlaková vlna spustí zemětřesení. S tím jsou dva problémy. Zaprvé, HAARP je poměrně dost omezený na ohřev ionosféry přímo nad svým fyzickým umístěním. Zadruhé, padající objekt přinejlepším předá energii, kterou nabyl zdvihnutím. Jak víme, tak energie, která byla předána přes 3,6 MW RF paprsek, vypadá neuvěřitelně nepravděpodobně, že by snad mohla spustit zemětřesení zapnutím HAARP.

Mezi schopnostmi HAARPu se rovněž předpokládá kontrola mysli. Toho by mělo být dosaženo přes změny Schumannovy rezonance o 7,8 Hz, která je nejnižší elektromagnetickou rezonancí Země. Jeden ze čtenářů poté, co konstatuje jako fakt naprosto důkazy postrádající vztah mezi životem samotným a Schumannovou rezonancí, tak říká, že „1 700 miliard wattů“ zjevně vyvolává účinek změny mysli HAARPem. To je dost pozoruhodné tvrzení, jelikož maximální výkon HAARPu je asi jedna pětiset-tisícina této hodnoty. 

Podle programového managera HAARPu Jamese Keeneye se na místě očekává, že „Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) jako klient skončí určitý výzkum na podzim 2013 a v zimě 2014.“ To dočasné zavření je popisováno jako, že je kvůli „změně režimu kontraktora.“ Údajně probíhají rozhovory s korporací aljašských domorodců Ahtna Incorporated, aby převzala kontrakt na správou této provozovny od Marsh Creek LLC. Jsem si jist, že nový operátor bude pokračovat v udržování naší povědomosti o tom, co se v HAARP opravdu děje.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  gizmag.com