Spojené státy budou chránit ropná pole v Sýrii a budou reagovat silou na pokusy jiných stran se jich zmocnit. Sdělil to šéf Pentagonu Mark Esper. (Foto: Army.mil)

„USA budou udržovat kontrolu nad ropnými poli v severovýchodní Sýrii. Když byl al-Bagdádí ještě živý, byla tato pole zdrojem financí Islámského státu*, když podporovala jeho operaci,“ řekl novinářům v pondělí ministr.

Esper dodal, že „americké síly budou reagovat tvrdě na jakékoliv síly, které je budou ohrožovat“. Na otázku, zda mají v plánu američtí vojáci zabránit vstupu na ropná pole Rusku a syrským vojákům, Esper odpověděl, že „v podstatě ano“. Podle jeho slov je cíl amerických vojáků takový, aby daná pole mohly využívat kurdské formace Syrských demokratických sil (SDF).

​Návrat do severovýchodní Sýrie

V sobotu bylo informováno o tom, že americká armáda se vrátila do severovýchodní Sýrie.

„Konvoj amerických okupačních sil vstoupil z Iráku do syrské provincie Hasaka přes nelegální hraniční přechod al-Valid. Skládá se z několika desítek vojáků a vojenského vybavení. Kolonu kryjí americké vrtulníky,“ informovala syrská televize.

Od roku 2014 Spojené státy a jejich spojenci prováděly operaci proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku, přičemž v Sýrii jednaly bez souhlasu oficiálních orgánů.  V důsledku toho americká armáda opustila většinu základen v provinciích Aleppo, Hasaka a Rakka a přesídlila do Iráku.

Americký prezident Donald Trump také uvedl, že část americké armády zůstane v Sýrii, aby chránila ropná naleziště. Pentagon později potvrdil, že je připraven vyslat další síly k ropným ložiskům.

Na východních březích Eufratu se nachází 90 % zásob syrské ropy. Dříve to byla pevnost a hlavní zdroj příjmů pro IS, v poslední době kontrolu těchto oblastí převzaly hlavně kurdské jednotky a Američané.

Zdroj:  aljazeera.com