Ruský letoun Su-24 byl sestřelen tureckou stíhačkou v nebi nad Sýrií za pomoci NATO, prohlásil v interview pro Sputnik bývalý náměstek předsedy Parlamentního shromáždění OBSE a bývalý poslanec Spolkového sněmu Willy Wimmer. „Podle mých údajů se toho zúčastnil jeden americký a jeden saúdský letoun AWACS. Takové letadlo jako tento ruský bombardér se nedá jen tak sestřelit: je třeba zaměřit stíhačku k cíli. Dokáží to jenom letadla AWACS," míní Wimmer.


Podle Wimmera startoval americký letoun z Kypru, další vzlétl ze základny v Saúdské Arábii. Vysvětlil, že v NATO mají instrukce ohledně úkonů v případě narušení hranice. Obvykle navazují spojení s dotyčným letounem civilní orgány řízení letů. Upozorňují letce na narušení nebo žádají, aby přistál.

Nestačí-li to, zapojují se také vojenské struktury. V mírové době mohou nanejvýš přinutit pilota vykonat přistání.

„To, co se tam stalo, vůbec nezapadá do všeobecně uznávaných mezinárodních pravidel. Sestřelili ruské letadlo, protože ho chtěli sestřelit," soudí Wimmer.

Učinil také předpoklad, že příčinou incidentu byly politické zájmy, a sice přání zničit výborné vztahy mezi Tureckem a Ruskem. I když se původně postavil Erdogan na stranu pilotů, později nepromarnil turecký lídr šanci znovu se sblížit s Moskvou a distancovat se od letců, kteří přijali rozhodnutí o sestřelení.