Američané v Sýrii kromě výcviku bojovníků, drancují ropná zařízení a pole v Zaeufraetu patřící legitimní syrské vládě, uvedl generálplukovník Sergej Rudskoj, šéf hlavního operačního velení generálního štábu ruských ozbrojených sil. (Foto: РИА Новости)

„Kromě výcviku militantů jsou americké struktury v Sýrii zaneprázdněny vypleňováním ropných zařízení a polí v Zaeufratu, které náleží legitimní syrské vládě," zdůraznil.

Americké struktury organizovaly těžbu a prodej syrské ropy z polí na východním břehu Eufratu, uvedl Rudskoj.

„Je organizována těžba a prodej syrské ropy z polí Konako, El-Omar a Tanak na východním břehu Eufratu. Existuje přeshraniční režim pro přeshraniční zásobování syrskou ropou,“ upozornil. Část výtěžku z pašování uhlovodíků v Sýrii jde k militantům, na podplácení kmenových šejků a na podporu protivládních nálad, poznamenal.

Obvinění ze Sýrie: Spojené státy vyvezly ze Sýrie zhruba 50 tun zlata!

Americké soukromé vojenské společnosti (PMC) zvyšují svůj počet v ropných zařízeních v syrském Zaeufratu, počet žoldáků již překročil 3,5 tisíce lidí, uvedl ruský generál.

„V poslední době tato zařízení aktivně zvyšují počty amerických soukromých vojenských společností. Dnes v Sýrii počet žoldáků PMC přesahuje tři a půl tisíce lidí," řekl Rudskoj.

Úkoly militantů cvičených Spojenými státy jsou zaměřeny ničení ropné a plynové infrastruktury a teroristické útoky na syrské vládní síly, poukázal Rudskoj, na briefingu ruského ministerstva obrany.

 Podle něj jsou části militantů, kteří byli vyškoleni v Američany kontrolované zóně Al-Tanf, převáženy vrtulníky letectva USA do Zaeufratu, nejlépe vyškolení sabotéři jsou posláni na území pod vládní kontrolou, aby destabilizovali situaci.

„Jejich úkolem je provádět sabotáže, ničit ropnou a plynárenskou infrastrukturu a uskutečňovat teroristické činy proti vládním silám. Působení takových skupin jsou zaznamenána v oblastech Essaouida, Palmyra a Abu Kemal," řekl Rudskoj.

Zdroj: pz.czria.ru