Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil vojákům v projevu na Charkovské letecké univerzitě, aby se připravovali na „zdržování“ Ruska. Praví se to na úředním portálu ukrajinského prezidenta. „Naše vojenské letectvo se má stát co do určení, palebné moci a bojového doletu sílou, která spolu s ostatními složkami obrany zajistí zdržování agresivních ambicí Ruska, bude schopná zasadit adekvátní úder každému agresorovi," prohlásil Porošenko.


Sdělil rovněž, že v roce 2016 bylo na modernizaci ukrajinského letectva vyčleněno 2,5 miliardy hřiven (přibližně 6,4 miliardy rublů). Tyto prostředky mají být vydány na opravy a modernizaci letadel a vrtulníků.

„Umožní to armádě získat po opravách na 50 létajících strojů s obnovenou bojeschopností: 35 letadel, ostatní jsou vrtulníky," řekl Porošenko.

Ukrajinský prezident dříve také nejednou mluvil o síle ukrajinské armády, která, podle jeho slov, dokázala zastavit největší armádu na kontinentě a vrátit si zpět dvě třetiny donbaského území. Ruská Státní duma měla za to, že podobná prohlášení mají zamaskovat neúspěchy Porošenkovy politiky.