Ačkoliv se stále jedná o obchodování na burze, systém je odlišný od klasického nákupu akcií. V tomto případě můžeme říct, že se jedná o větší adrenalin. (Foto: Wikimedia)

Pokud také patříte mezi milovníky obchodování na burze, pak by vás mohlo zajímat to, co je obchodování s CFD, které v překladu znamenají ,,kontrakt pro vyrovnání rozdílů” a čím se stalo stáj oblíbené.

Při obchodování s CFD nedržíte žádnou fyzickou věc, kterou byste následně prodali se ziskem, ale vyděláváte, či proděláváte pouze na pohybu cen daného derivátu.

Ačkoliv můžeme říct, že je CFD taková trochu ,,hazardní hra”, tak přesto se stává stále více oblíbeným způsobem obchodování. Je to dané zejména díky jeho jednoduchosti. Než si získáte nutné znalosti a zkušenosti s tímto druhem obchodování, je vhodné začít například na demo účtu, kde nemáte co ztratit a hlavně, je nezbytné neustále se vzdělávat.

Co je CFD a jak funguje jeho obchodování

Jak již bylo zmíněno, CFD jsou deriváty u kterých vlastně spekulujete nad tím, jak se bude hýbat jejich cena. Nevlastníte tedy fyzicky žádné akcie, ale pouze ,,sázíte” na to zda cena dané akcie bude klesat, či stoupat. A jaká je největší výhoda oproti klasickým akciím? U obchodování s CFD lze vydělávat jak na růstu, tak i na poklesu jejich ceny. A v čem jsou CFD tak unikátní a zajímavé oproti klasickým akciím?

  • jsou to kontrakty s finanční pákou, což znamená, že můžete obchodovat s vyšším kapitálem, než máte reálně na účtu
  • lze mít profit na růstu, ale i poklesu ceny
  • obchodovat s CFD lze na více než 3000 trzích

Jak to tedy celé funguje?

Celý proces je celkem jednoduchý. Nejprve se tedy rozhodnete, kterému instrumentu se budete věnovat. Může se jednat o zlato, měny, kryptoměny, ale i například akcie Apple, či jiné firmy. Instrumentů se kterými lze obchodovat je nespočet. Velkou výhodou pro vás je to, zde své CFD můžete snadno sami ovládat on-line, takže nemusíte mít brokera. Volba je tedy jen na vás. Pokud máte zvolenou komoditu, které se budete věnovat, tak už je jen na vás, abyste se rozhodli, zda cena bude stoupat či klesat.

Pokud si myslíte, že cena například zlata bude klesat, tak zadáte prodejní ,,short” pozici. V tomto případě to znamená, že pokud cena zlata opravdu bude klesat, tak vy z toho budete profitovat.

Pokud si myslíte, že cena zlata bude stoupat, tak v tomto případě zadáváte nákupní ,,long” pozici. A opět je to stejné, pokud cena zlata opravdu půjde nahoru, znamená to pro vás profit.

Může ovšem také nastat situace, kdy si zadáte například ,,short” pozici ale zlato bude ve skutečnosti stoupat, což se pro vás stává negativní. V tomto případě to totiž pro vás znamená ztrátu. To, jak moc budete v zisku nebo ve ztrátě záleží na vaší velikosti pozice (v lotech) a rozsáhlosti tržního pohybu. Schopnost zaujmout dlouhé nebo krátké pozice spolu s tím, že CFD jsou produkty s pákovým efektem, jsou dvě charakteristiky, které jim dávají možnost využít výhod krátkodobých tržních pohybů.

I CFD má své výhody a nevýhody.

Mezi výhody obchodování s CFD patří zejména:

  • je bez požadavků denního obchodování
  • má globální přístup z jedné platformy
  • rozmanitá nabídka obchodních příležitostí
  • vyšší páka

Nevýhody:

  • nutnost placení spreadu
  • možnost margin call
  • slabá regulace CFD
  • vysoké riziko

Zde je malé shrnutí na závěr. Při obchodování s CFD nevlastníte žádné cenné papíry, ale pouze spekulujete nad pohybem jejich ceny. Obchodování s CFD je velmi snadno dostupné ale přináší mnoho rizik při obchodování. Je tedy neustále nutné se vzdělávat a osvojovat si nové zkušenosti a taky nezapomínat vytvářet vlastní strategie. Vždy je nutné počítat i s tím, že mohou přijít ,,deštivé dny”, takže vás budou provázet ztráty. I v tomto případě je dobré ,,zůstat nad věcí” a mít dostatečný kapitál, abyste měli šanci ztracené peníze získat zpět. U obchodování s CFD se nespoléhejte pouze na jeden zdroj, není tedy dobré vkládat peníze pouze do jedné z aktiv. Pokud se tedy rozhodnete pro obchodování s CFD, věnujte tomu dostatek času a neustále si rozvíjejte nové znalosti. 

Komerční sdělení.