Skupina Anonymous vyhrožuje, že se pomstí britskému vedení za zatčení zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho. Uvedla to v prohlášení zveřejněném na portálu Anonews.

„Buď bude Assange volný, nebo za to zaplatíte,“ je uvedeno v prohlášení. 

Je v něm také uvedeno, že zakladatel WikiLeaks byl každoročně nominován na Nobelovu cenu míru od roku 2010 a jeho případ přilákal pozornost mezinárodních médií.

„Lidé na celém světě ho milují, a hlavně ti, kteří jsou dost chytří na to, aby viděli skrz na skrz propagandu, která ospravedlňuje zahraniční politiku Spojených států a jejich spojenců,“ je uvedeno ve zprávě.

Zatčení Assange

Zakladatel WikiLeaks byl ve čtvrtek zatčen v Londýně poté, co mu Ekvádor odmítl udělit diplomatický azyl z důvodu opakovaného porušování mezinárodních úmluv.

Assange byl zatčen na základě zatykače vydaného v roce 2012 za to, že se nedostavil k britskému soudu. Zatykač na něj vydalo také Švédsko (na základě obvinění ze znásilnění) a Spojené státy (na základě obvinění ze dohody s bývalým vojákem a zveřejnění oficiálních dokumentů, které ukradl).

Jak uvedl ekvádorský prezident Lenín Moreno, britské úřady slíbily, že Assange nebude vydán do země, kde by mohl čelit mučení nebo trestu smrti.

Soudní jednání ohledně tohoto případu se budou konat 2. května. Do 12. června musí Spojené státy poskytnout Spojenému království všechny dokumenty ohledně jeho vydání.

Kauza Assange

Assange se proslavil množstvím publikací, včetně těch, které se týkaly amerických vojenských operací v Afghánistánu a Iráku a o podmínkách, ve kterých přebývají vězni v Guantánamu.

Když se o Assangeho začaly zajímat americké úřady, zakladatel WikiLeaks přijel v roce 2010 do Švédska, kde chtěl získat ochranu. Následně byl obviněn ze sexuálních trestných činů, které Assange popírá.

Švédský soud jej prohlásil za mezinárodně hledanou osobu, pak byl Assange zadržen v Londýně, ale propuštěn na kauci. Od roku 2012 se Assange schovával v ekvádorském velvyslanectví v britském hlavním městě.

V říjnu loňského roku velvyslanectví navrhlo Assangovi pravidla chování a komunikace, která řídila způsob návštěv, komunikaci s třetími osobami a poskytování lékařské péče.

Zdroj:  anonews.co