Anatolij Staricyn, ředitel organizace Voschod Solar v Nikolajevské oblasti patřící Čínské národní skupině stavebních materiálů (CNBM) prohlásil, že Národní policie a Služba bezpečnosti Ukrajiny se pokoušely o násilné obsazení společnosti. (Foto: Wikimedia)

 

Podle Staricynových slov členové Národní policie a SB Ukrajiny provedli 1. března prohlídky na území společnosti s ručením omezeným Voschod Solar v obci městského typu Berezanka Nikolajevské oblasti.

Ze strany ozbrojených sil došlo rovněž k pokusu o odpojení stávající elektrárny na základě usnesení Pečerského soudu o zadržení a zákazu používání veškerého majetku ve věci hospodářského sporu mezi společnostmi Voschod Solar a Vesta, které nenabylo právní moci. Staricyn uvedl, že spor vznikl v souvislosti s tím, že FS Vesta získala aktiva věřitele Voschod Solar a nyní se pokouší získat kontrolu nad jeho majetkem.

„I přesto, že naše dluhy vůči bankovnímu věřiteli jsou umořeny, je náš spor dnes projednáván u soudů, ani v jedné věci nebylo vyneseno právoplatné rozhodnutí. Přitom se nás pokoušejí obvinit z podvodu a už bylo zahájeno trestní stíhání. Jako nejpravděpodobnější reálnou příčinu vidíme pokus o násilné obsazení,“ uvádí Staricynova slova agentura  Ukrajinskije novosti.

Ředitel uvedl, že společnost je obviňována ze záměrného odebrání části majetku ze zástavy, aby bylo znemožněno zaplacení úvěru a také předání zařízení jako zálohy dvěma bankám současně. Společnost se také snaží obvinit z toho, že záměrně zamontovala fotogalvanické prvky do slunečních panelů, aby z kategorie zařízení přešly do kategorie nemovitostí a nemohly být vymáhány.

„Položky ze zástavy odebírány nebyly, jako záloha byly druhé bance předány položky jiného výrobce a ne ty, které byly uvedeny v soudním usnesení, banka už přijímala do zástavy smontované panely, a proto tvrzení, že jsme je záměrně montovali, je nesmysl,“ dodal.

Podle informací agentury je CNBM, do níž patří Voschod Solar, s.r.ro., jednou z největších státních společností v Číně a patří k 500 největších společností na světě. Skupina je na prvním místě na světě ve výrobě cementu, sádrokartonu a skleněného vlákna. Obchoduje také s uhlím, ocelí, dřevem, stavebním zařízením, obráběcími stroji, minerálními produkty atd.  

Zdroj:  ukranews.com