Bývalá ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová označila vystoupení Spojených států ze smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) za „dárek pro Putina“. Informuje o tom portál The Hill. (Foto: Wikimedia)

Hillary Clintonová během návštěvy školy diplomatické služby a institutu politiky i veřejné služby Georgetownské univerzity zkritizovala rozhodnutí americké vlády vystoupit z podle ní klíčové smlouvy o zbraních s Ruskem. Označila tento krok za „dárek pro (pozn. ruského prezidenta Vladimira) Putina".

Hillary Clintonová obvinila Rusko z porušení INF a prohlásila, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa vystoupila z INF, aniž by Putina hnala k odpovědnosti za nedodržování smlouvy.

„Poslední věcí, kterou svět dnes potřebuje, je závod s jadernými zbraněmi," zdůraznila bývalá ministryně zahraničních věcí USA.

Clintonová prohlásila, že by v této situaci vybrala diplomatičtější přístup a dodala, že podle ní odmítnutí jednání bez jakýchkoliv jiných dohod s Ruskem zvyšuje nepředvídatelnost v regionu.

Minulý pátek Donald Trump oznámil, že USA pozastavují platnost INF a zahajují řízení o odstoupení od smlouvy. Příští den Rusko reagovalo zrcadlově. Vladimir Putin během schůzky s ministrem Lavrovem a ministrem obrany Šojgu prohlásil, že Rusko také pozastavuje svou účast. Ruský prezident dále dodal, že Moskva je otevřena vůči novým návrhům a vyjednávání o smlouvě INF, ale oběma ministrům nařídil, aby tato jednání neiniciovali.

Zdroj: thehill.com