Tajemník íránské Nejvyšší bezpečnostní rady Alí Šamcháni v úterý na schůzce se syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem prohlásil, že se Izraeli dostane rozhodující odpovědi, pokud bude pokračovat s útoky proti Sýrii. (Foto: Wikimedia)

„Pokud tyto útoky budou pokračovat, přijmeme zvláštní opatření, abychom je omezili, a poskytneme rozhodnou a symetrickou odpověď," cituje Šamchániho agentura IRNA, „dáme prolhaným a zločinným vládcům Izraele lekci."

Mualim ze své strany uvedl, že syrská vláda je věrna svým závazkům a zajišťuje bezpečnost íránských sil v zemi.

Minulý měsíc brigádní generál Íránských revolučních gard Hossein Salami v televizním projevu prohlásil, že íránskou strategií je vymazat „sionistický režim z politické mapy světa".

Napětí mezi Íránem a Izraelem se vyostřilo kvůli pokračujícím leteckým útokům Izraele v Sýrii. Začátkem ledna izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval íránské síly v Sýrii, aby území země okamžitě opustily. Přitom dodal, že Izrael „nepřestane útočit".

Dříve 28. ledna německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro izraelský rozhlas uvedla, že Izrael má právo bránit se před Íránem v Sýrii.

Zdroj:  aljazeera.com