V říjnu roku 2020 začnou ve Spolkové republice Německo platit nová pravidla. Řidiči tak od příštího roku budou muset platit dálniční poplatky i za osobní automobily. Informoval o tom spolkový ministr dopravy Andreas Scheuer (CSU). (Foto: Wikipedia)

„(Rok, pozn. red.) 2019 začíná dobrou zprávou — mýtné pro osobní auta může odstartovat v říjnu 2020," cituje Česká televize příspěvek Scheuera, který zveřejnil na svém Twitteru.

Německý ministr dopravy počítá s tím, že uvedený systém povede k větší spravedlnosti na německých silnicích, jelikož za jejich užívání budou nyní platit mýtné i cizinci.

Portál uvádí, že výše mýtného pro osobní auta se bude určovat dle objemu motoru a množství emisí, které produkuje.

Třeba český řidič, který vlastní Škodu Octavia, splňuje ekologickou normu Euro 4 a má naftový motor o objemu dva litry, musí zaplatit roční mýtné ve výši 100 eur (2 576 Kč).

Čistý roční příjem ze zavedení poplatků má podle německého ministerstva dopravy činit kolem 500 milionů eur (12,8 miliardy korun).

Někteří odborníci ale tvrdí, že daný systém může být i ztrátový.

Jde o to, že němečtí majitelé aut s velmi nízkými emisemi získají na dani z motorových vozidel ještě větší slevu, než kolik zaplatí na dálničních poplatcích.

Německo je poslední velkou evropskou zemí, která dosud nezavedla daně pro osobní auta. Nákladní vozy však za používání dálnic platí již řadu let.