Řečtí vojenští představitelé neobvykle tvrdě varovali Turecko. Vyhrožují, že zničí jeho vojáky, pokud se pokusí o vylodění na kterémkoli ze sporných ostrovů v Egejském moři. (Foto: Greekreporter)

V reakci na narušení řeckého vzdušného prostoru ze strany tureckých stíhaček, řecký ministr obrany Panos Kammenos varoval, že Ankara za to zaplatí. „Pokud udělají jen ten nejmenší pohyb, tak je zničíme," pohrozil Kammenos

Athény touží po míru a harmonii, ale „neustoupí ani z centimetru" své země.

Ministr navštívil vojenský post na malém ostrově Leros v Egejském moři. Jeho ostrá slova tedy mohou být vysvětlena jako pokus o pozvednutí morálky ve vojsku. Podobné vyjádření ovšem pronesl i admirál Evangelos Apostolakis, náčelník generálního štábu země.

„Pokud se Turci vylodí na skalnatém ostrově, tak ho srovnáme se zemí. To je červená linie, kterou obhajuje vláda," prohlásil Apostolakis. Poukázal na to, že vojenská konfrontace s Tureckem je možná, dodal ale, že „spolu s USA a Evropskou unií chceme zajistit, aby Turci nedošli k tomuto bodu".

Tato slova přicházejí po prohlášení řecké armády, že dvě turecké stíhačky F-16 přelétly ve čtvrtek přes ostrov Kastelorizo v Egejském moři, jen několik minut poté, co helikoptéra s řeckým ministrem obrany prolétla tímto prostorem na cestě do Athén.

Turecký náčelník generálního štábu generál Hulusi Akar prohlásil, že země nedovolí „aby se stav věcí v Egejském moři a ve Středozemním moři považoval za hotovou věc". Neexistuje, aby Turecko ustoupilo „z práv naší země a našich lidí", dodal.

Nejedná se o první konflikt mezi Řeckem a Tureckem. Obě země jsou členskými státy NATO.

Zdroj:  greekreporter.com