USA poskytnou ukrajinskému vojenskému námořnictvu 10 milionů dolarů jako dodatečnou pomoc po incidentu v Kerčském průlivu, kde v listopadu zadrželi ruští pohraničníci ukrajinské válečné lodě, oznámil mluvčí MZV USA Robert Palladino. (Foto: Youtube)

„Děláme to spolu s Litvou a Velkou Británií, které také plánují zvýšit pomoc Ukrajině v oblasti bezpečnosti," prohlásil.

Vyzval Rusko, aby Ukrajině vrátilo zadržené lodě a zatčené námořníky, a také „zachovávalo Kerčský průliv a Azovské moře otevřené pro tranzit do ukrajinských přístavů a z nich, a také aby respektovalo svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny v jejích mezinárodně uznávaných hranicích včetně určených vod".

Tři lodi ukrajinského vojenského námořnictva porušily 25. listopadu hranici Ruska, vpluly do dočasně zavřeného akvatória ruského územního moře a zamířily z Černého moře ke Kerčskému průlivu.

Manévrovaly nebezpečně a nepodřídily se zákonným požadavkům ruských úřadů.

Lodě s 22 námořníky a dvěma příslušníky SBU byly zadrženy, tři zranění námořníci byli hospitalizováni a dostali lékařskou pomoc, jejich životy nejsou ohroženy.

Vůči zadrženým bylo zahájeno trestní stíhání v případu nezákonného překročení státní hranice.

Zdroj: rt.com