Seizmografy 11. listopadu 2018 zaregistrovaly anomální šum související se seizmickou aktivitou na celé zeměkouli. Příčina podzemních otřesů není dosud jasná. Informuje o tom Science Alert.

Podle názoru vědců tato aktivita souvisí s řadou zemětřesení, ke kterým již více než půlroku dochází u ostrova Mayotte, jenž je součástí Komorských ostrovů v Indickém oceánu. 10. května geologové zaregistrovali podzemní otřesy přibližně 50 km od východního pobřeží tohoto ostrova, po čemž následovaly stovky slabých a častých zemětřesení. Nejmocnější otřes o síle 5,8 stupně byl zaregistrován 15. května 2018.

Předběžný rozbor dat, která získali vědci ze seizmografů, ukázal, že se tato zemětřesení nedají vysvětlit pouze pohybem zemské kůry, příčinou mohly být aktivity vulkánů.

Anomální signál jsou nízkofrekvenční vibrace, jež každá trvala asi 20 minut, 17 sekund. Podle mínění vědců to souvisí s pohybem magmatu pod Indickým oceánem. Může to rovněž vysvětlit, proč se ostrov přemístil od července přibližně 60 mm na východ a 30 mm na jih. Podle jedné hypotézy k tomu došlo kvůli vyprázdnění rezervoáru s magmatem v blízkosti ostrova.

Zdroj:  sciencealert.com