Český premiér Andrej Babiš (ANO) nevystoupí se svým projevem na zahájení výstavy o českých emigrantech ve Švýcarsku. Univerzita v Curychu totiž jeho projev odřekla. Píší o tom česká média.

Portál ct24.cz informoval o tom, že se Andrej Babiš dané akce nezúčastní a nevystoupí tak se svým projevem. Podle školy a Úřadu vlády se premiér výstavy nezúčastní kvůli své pracovní vytíženosti. To prý ale není tak úplně pravda…

Na portálu se totiž píše, že Deník N spolu s portálem Seznam Zprávy promluvil o otevřeném dopise, který byl adresován univerzitě a týkal se právě Andreje Babiše. Mnozí lidé kritizovali jeho účast na akci a odkazovali se na jeho minulost, konkrétně třeba na jeho vazby se Státní bezpečností.

Daná výstava by měla být zahájena na univerzitě dne 3. prosince. Právě tehdy měl mít Andrej Babiš po vernisáži vlastní přednášku. Tu však švýcarská univerzita ve středu zrušila. Infromovala o tom na svém webu.

Svůj podíl na tom má mít již zmiňovaný dopis, v němž protagonisté výstavy uvedli, že Babiš byl důvěrníkem a poté i agentem StB. Jak uvádí portál, pod krycím jménem Bureš měl s StB vědomě spolupracovat.

„Právě z tohoto důvodu se nám zdá mimořádně necitlivé a nevhodné, že by bývalý kolaborant totalitního režimu mluvil k lidem, kteří právě tomuto režimu unikli," cituje portál slova autorů dopisu.

Kromě emigrantů tento dopis podepsaly i známé osobnosti, včetně spisovatelky Ireny Brežné, zakladatele skupiny Blue Effect Jiřího George Kozela, výtvarníka Jana Jedličky či právníka Davida Šimka.

Andrej Babiš si ale stojí za tím, že je veden jako agent StB neoprávněně. Dokonce kvůli tomu dříve zažaloval slovenský Ústav paměti národa. Portál uvádí, že slovenské soudy mu daly sice nejprve za pravdu, ale verdikt poté zrušil Ústavní soud. Proto Babiš zažaloval Slovensko až u Evropského soudu pro lidská práva.

Jiné zdroje však uvádí, že se Babiš nemůže akce zúčastnit kvůli pracovnímu vytížení.

„Bylo pouze avizované jeho vystoupení na univerzitě. Bohužel z pracovních důvodů pana premiéra, z velké pracovní vytíženosti, byla návštěva odložena a hledá se nový termín," uvedlo tiskové oddělení Strakovy akademie.

Také mluvčí dané univerzity, Beat Müller, potvrdil, že Babiš na akci nevystoupí.