Dnes mají USA mnohokrát méně lodí na přepravu zbraní, než v letech 2. světové války, píše časopis. Hlavní kontrolní a rozpočtová správa přitom oznamuje, že počet poruch techniky neustále roste.

Třeba všech 46 lodí pohotovostní rezervy znatelně zchátraly a jejich životnost končí, podotýká Larter. Kromě toho americké vojenské námořnictvo má kádrové problémy: mladí inženýři prostě nevědí, jak mají zacházet se zastaralými pohonnými jednotkami a odborníci s patřičnou kvalifikací brzy odejdou do důchodu.

Dokonce když dokážou Spojené státy přesunout do Evropy dostatečné množství vojsk, narazí na další neméně vážný problém: není jasné, jak budou svůj vojenský kontingent zásobovat, podotýká se v článku.

„Snížení mobilizačního potenciálu USA vyvolává ve Washingtonu znepokojení, protože struktura národní bezpečnosti musí čelit dvojí hrozbě ze strany Číny a Ruska," píše The Defense News.

Přitom podle slov kapitána vojenského námořnictva Jerryho Hendrixe ve Spojených státech „berou vážně" soupeření s jinými státy ve vojenské sféře. Právě proto se mění přeprava zbraní ve „stále větší strategický problém".

„Nemáme potenciál pro konkurenci s velmocemi, když nebudeme mít zabezpečení — zásobovací vlaky a lodě, které potřebujeme pro operace podobného rozsahu," podotkl důstojník.

Zdroj:  defensenews.com