Reakce Ruska na incident s Il-20 v Sýrii by mohla vést k omezení letové zóny izraelského letectva na území Sjednocené arabské republiky. Oznámil to deník Haaretz.

Jak informoval deník, Izrael doufá, že se Moskva omezí na uzavření vzdušeného prostoru pouze na období jednoho týdne a že se neuchýlí k dalším sankcím, jako je zákaz létání nedaleko svých základen na severu Sýrie.

To by totiž blokovalo přístup izraelskému letectvu na území nacházející se severně od Damašku.

Podle verze deníku by taková opatření mohla vést k vytvoření bezpečných zón pro vládní vojska Sýrie a Hizballáhu. Také by to Íránu umožnilo upevnit svou pozici v daném regionu.

V materiálu se uvádí také slova izraelského ministra obrany Avigdora Liebermana.

Ten oznámil, že jednání s vysoce postavenými ruskými představiteli, kterého se zúčastnil spolu s premiérem Benjaminem Netanjahu, stejně jako vyslání delegace do Moskvy v čele s velitelem Izraelského vojenského letectva Amikamem Norkinem, svědčí o tom, že jsou mezi oběma státy dobré vztahy.

Navíc to podle něj poukazuje i na to, že se Izrael kvůli tragédii cítí nepříjemně.

Deník uvádí, že si Izrael v posledních letech zvykl na to jednat na „severní frontě", a to prakticky bez přestávek.

Poté, co v únoru syrské systémy protivzdušné obrany sestřelily izraelský letoun F-16, dospěl Tel Aviv k takovému závěru, ale pokračoval v zásazích do suverénního státu. A to i navzdory skutečnosti, že se tyto operace staly mnohem nebezpečnější.

Reakce Moskvy

Ruské ministerstvo obrany se domnívá, že vinu za sestřelení průzkumného letounu Il-20 v Sýrii nese izraelské vojenské letectvo. Prohlásil to oficiální mluvčí MO RF generálmajor Igor Konašenkov.

„Předložené objektivní údaje svědčí o tom, že počínání izraelských pilotů stíhaček, které zavinilo smrt 15 ruských vojáků, vypovídá buď o jejich neprofesionalitě nebo, přinejmenším, o zločinu z nedbalosti," oznámil mluvčí na briefingu.

Ministerstvo obrany má za to, že izraelští piloti stíhaček F-16 záměrně použili ruský letoun Il-20 jako krytí před syrskými protiletadlovými střelami.

„Zdůrazňuji především to, že při sledování ruského letounu Il-20 se izraelští piloti strojem přikryli před protiletadlovými střelami a pokračovali v manévrech v této oblasti," řekl Konašenkov.

Upřesnil, že střela syrské protivzdušné obrany zasáhla letadlo v 22.03 hod moskevského času.

„Izraelský pilot jistě chápal, že povrch letadla Il-20 bude mnohem efektivnější než podobný povrch stíhačky F16, a také, že ruský letoun bude pro střelu lepším terčem," dodal Konašenkov. Izraelské vojenské letectvo uvedlo v omyl ruskou stranu, pokud jde o oblast útoku v Sýrii v den havárie Il-20.

„Během jednání zástupkyně štábu izraelského vojenského letectva sdělila, že cíle, na které hodlají izraelská letadla zaútočit, se nachází na severu Sýrie," řekl Konašenkov.

„Jak můžete vidět na mapě, údery izraelského letectva nebyly zasazeny v severní části Syrské arabské republiky, ale v okolí Latákie, která je západní provincií a samotné město Latákie se nachází na západním pobřeží země," dodal mluvčí.

Zdroj:  haaretz.com