Návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina na svatbě rakouské ministryně zahraničí Karine Kneisslové a finančníka Wolfganga Meilingera vyvolala na Ukrajině pobouření.

V této souvislosti místní novinář a bývalý šéfredaktor časopisu „Forbes Ukrajina“ Maxim Kuchar napsal ironický příspěvek na svém Facebooku s výzvou k zavedení „okamžitých sankcí“ proti Rakousku.

Podle něj Putin „spáchal přerozdělení hranic v Evropě“, a to se rozhodlo podpořit Rakousko, jejíž ministryně zahraničí, která pozvala na svatbu „agresora“, což by mohl být vykládáno jako „znamení přátelství a schvalování“.

„Pro srovnání řeknu, že je to horší, než v případě, že tři ruské tanky se „náhodně“ zabloudí na předměstí Charkova a Sumy,“ napsal.

Připomněl, že „Rakousko mělo tradičně politický a ekonomický vliv v sousedních zemích“, takže „chronické záchvaty dobývání maďarského Orbána“ a svatbu ve Vídni spojuje „jeden řetězec“.

V této souvislosti navrhl, aby se přijala určitá opatření, aby „se příběh nezapomněl“.

Zejména podle Kuchara je třeba provést audit všech rakouských firem působících v zemi, prověřit Ukrajinou na svém území „všechny vozy občanů Rakouska kontrolami kvůli únosu“, a to by mělo být prováděno „třikrát denně“. Zrušit smlouvy na dodávky surovin rakouských či přidružených společností, a provést vojenská cvičení v Karpatech se „scénáři hlubokého spádu a útoku na hlavní město Rakouska“ a „náhodou“ porušit vzdušné hranice země vojenskými letadly.

„U rakouského velvyslanectví v Kyjevě předat 5, lépe 10 kbelíků krve na svatbu rakouské ministryně,“ uvedl Kuchar a dodal, že „neexistuje žádný prostor pro milost“.

Nicméně, ne všichni uživatelé ocenili Kucharův humor. Například řada politologů začala „poučovat“ novináře, že například pro narušení vzdušného prostoru Rakouska musí Ukrajina nejdříve narušit vzdušný prostor v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Rovněž ho začali obviňovat z nekompetentnosti a neprofesionality. Nicméně další uživatelé humor Kuchara naopak ocenili.

Zdroj: pz.cz