Muž vytipovaný na vyslance prezidenta Donalda J. Trumpa u Evropské unie srovnal tento blok se Sovětským svazem, než naznačil, že chce pomoci s jeho zrušením stejně, jako se to provedlo se Sovětským svazem. Profesor Ted Malloch, bývalý profesor Oxfor University a teď University of Reading byl ve čtvrtek večer zpovídán v programu BBC Tento týden.


„Myslím, že nejste zrovna velkým fanouškem Bruselu nebo těch byrokratů jako předsedy Evropské komise Junckera,“ ptal se prezentující Andrew Neil.

„No, měl jsem v jednom roce diplomatický post, z něhož jsem pomáhal zrušit Sovětský svaz, takže možná, že tohle je zase další sojuz, který potřebuje trochu zkrotit,“ odpověděl Prof. Malloch.

Rovněž během tohoto programu vysvětlil euroskeptické názory svého prezidenta.

„Prezidentu Trumpovi se nelíbí žádná organizace, která je nadnárodní, která je nevolená, kde byrokraty bere amok, a když to, poctivě řečeno, není řádná demokracie,“ řekl Prof. Malloch.

Názory tohoto přívržence Trumpa jsou v příkrém kontrastu s názory odcházejícího vyslance u EU Anthonyho Gardnera, který tento měsíc řekl, že by od USA bylo chybou, kdyby podporovaly fragmentaci EU.

„Pro nás by bylo povzbuzování k Brexitu vrcholem pošetilosti,“ řekl pan Gardner webu Politico. Malloch, když včera v noci mluvil v BBC programu 100 dnů, tak opravil prezentujícího Christiana Frasera, když se ten ptal, zda bude Británie opravdu někde na začátku ve frontě na obchodní dohody, sdělením: „Ne, myslím, že jste úplně ti první. A to bylo potvrzeno i návštěvou Theresy May, k níž dojde zítra.“

Tento profesor rovněž předpověděl, že i jiné země kromě Velké Británie by mohly z Evropské unie odejít, ač se držel zpátky s prohlášením o tom, zda by Trumpova administrativa konec EU upřednostňovala. Bez ohledu na to ale tento akademik říkal, že Spojené státy budou připraveny podepsat obchodní dohody s jednotlivými evropskými národy, jakmile se osvobodí, pokud to udělají.

Prof. Malloch má za sebou historii silných proti EU zaměřených prohlášení. 12. ledna v interview s BBC předpověděl, že euro by „mohlo do 18 měsíců zkolabovat.“ „Myslím si, že to je měna, která nejenže je v úpadku, nýbrž že má vážný problém a že by ve skutečnosti mohla zkolabovat v nadcházejícím roce až roce a půl… Jednou věcí, kterou bych v roce 2017 dělal, by bylo zbavovat se eur,“ řekl.

Dodal k tomu: „Nejsem jediný člověk nebo ekonom s takovýmto názorem. I někdo tak uznávaný jako Joseph Stiglitz – ekonom Světové banky – napsal o tomto tématu celou knihu.“

V tomto interview se rovněž odráželo tvrzení bývalého vůdce UKIP Nigela Farage, že Británie by s USA mohla při správném přístupu vyjednat obchodní dohodu během pouhých 90 dnů po Brexitu.

Zdroj:  mirror.co.uk