Předseda Evropské komise se vyhlásil za „globálního vítěze“, načež ještě prohlásil, že Brexit by mohl urychlit proces evropské integrace. Šéf nevolené výkonné tlapy Evropské unie Jean-Claude Juncker řekl, že chce, aby svět věděl, že „odchod Británie neznamená konec evropské integrace, ani Evropského snu ani Evropského projektu, existují další záležitosti, v nichž můžeme realizovat pokračující pokrok, i přes výhled na odchod Británie.


„Kdybychom uvažovali o případu Brexitu jako o počátku konce, tak bychom se dopustili závažné chyby, a kdekoliv se v Evropě dělají závažné chyby, tam se věci začnou obracet nepatřičným směrem,“ dodal.

Pan Juncker promlouval na tiskové konferenci s ministerským předsedou Malty Josephem Muscatou, který brzy na příštích šest měsíců převezme prezidentství EU. „Vy jste lokální vítěz, já jsem globální vítěz,“ řekl pan Juncker panu Muscatovi.

Přiznal, že když „byl jmenován předsedou této Komise, tak jsem chtěl evropskou integraci dovést za bod, za nímž už není návratu,“ ale popíral, že by kdy byl „euro-nadšencem nebo euro-fanatikem“.

Brexit však také popsal jako „bourání“ a řekl, že výhled pro kteroukoliv zemi, která by chtěla EU opustit, by neměl být „perspektivní, jak už to chtěl, když se stával předsedou Evropské komise“.