Země eurozóny se budou příští rok předhánět v úprku od jednotné měny a to povede ke kolapsu eura, varoval jeden z hlavních kandidátů na příštího ministerského předsedu Itálie. Vedoucí člen populistického hnutí Pěti hvězd Luigi di Maio řekl: „První země, která to rozběhne, se zachrání a ti ostatní zůstanou v tom marastu.“


„Ten první, co odejde, bude mít odchodovou strategii, zatímco ti ostatní se sesypou spolu s eurem.“

Tato strana, která se vynořila odnikud, v současnosti v průzkumech velice těsně dotahuje vládnoucí Demokratickou stranu. V neděli se jí dostalo ohromné posily, když po vedení úspěšné kampaně k referendu proti ústavním reformám ministerského předsedy Mattea Renziho jej donutili rezignovat.

Pozorovatelé teď očekávají parlamentní volby už příští jaro s tím, že pan di Maio bude nejspíš internetovým hlasováním nominován za kandidáta na ministerského předsedu za hnutí Pěti hvězd. Jeho strana volala po referendu o pokračování Itálie v členství v jednotné evropské měně.

Pan di Maio v rozhovoru z The Times řekl, že by upřednostnil druhou jednotnou měnu pro jižní Evropu, „kdyby ale selhala, tak bych se radši vrátil k našim starým penězům.“

„Nevím, jestli euro v nadcházejících letech padne, říkám ale, že jsme o 25 procent chudší, než když jsme do eura vstupovali,“ dodal.