Americká rozvědka zaznamenala testy ruské bezpilotní ponorky, za kterou je pokládána „Status-6" a níž se objevily informace v roce 2015. Tehdy některé západní publikace nazvaly zařízení strojem „Soudného dne", neboť se objevily údaje o použití technologie „kobaltové bomby", píše Washington Free Beacon.


„Rusko testovala revoluční podvodní bezpilotní nosič schopný nést jaderné zbraně, který představuje vážnou strategickou hrozbu americkým přístavům a námořním základnám," napsala publikace.

Jedná se o víceúčelový zbraňový systém „Status-6", o němž se údajně náhodně dozvěděla média v roce 2015. Pentagon udělil tomto systému krycí název „Canyon". Americká rozvědka zaregistrovala 27. listopadu zkoušku ponorky bez obsluhy, vypuštěné z diesel-elektrické pononorky Savov.

Publikace podrobnosti o výsledcích testů ani místa zkoušky neuvádí. Mluvčí Pentagonu to odmítl komentovat, řekl jen, že Spojené státy „pečlivě sledují vývoj ruských vojenských ponorek".

Podle dřívějších informací, vytvoření prototypu systému a začátky testů se měly konat ne dříve než rv roce 2019. Nicméně, testy provedené na konci listopadu mohou znamenat, že dříve dostupné údaje byly publikovány pro zmatení americké administrativy ohledně vývoje programu nových zbraní, spekuluje Washington Free Beacon.