V každé „revoluci“ to přijde: okamžik, kdy běh událostí rozpoutaný původním rozhodnutím nakonec zafunguje jako bumerang a smete právě ty lidi, co tu revoluci začali. V Brazílii to bude mocný bývalý mluvčí brazilské dolní komory parlamentu Eduardo Cunha, který vedl svržení prezidenty Dilmy Rousseff a který téměř sám uvedl do prezidentského úřadu Michela Tremera. Běda mu Cunhovi, je to jak „z hry o trůny“, když to vypadá, že skončil sám, neboť byl ve středu zatčen v rámci rozrůstajícího se vyšetřování úplatků zahrnujících i státní ropný gigant Petrobras.


Připomínáme, že Cunha prosinci inicioval proces odvolání proti prezidentce Rousseff, když byl ještě mluvčím Poslanecké sněmovny. To vedlo v srpnu Senát k odhlasování jejího odstranění z úřadu.

Cunha, který byl až donedávna klíčovým spojencem nového prezidenta Temera, byl obviněn z korupce, praní peněz a daňových úniků ve spojitosti s nákupem ropného pole provedeného Petrobrasem v roce 2011 v západoafrické zemi Benin. Žalobci v prohlášení řekli, že požádali o vazbu na Cunhu na základě toho, že představoval hrozbu pro řádné vyšetřování a bylo u něj riziko útěku. Rovněž požádali o zmrazení bankovních účtů v jeho držbě s celkem 60 miliony $.

Cunha byl zatčen v hlavním městě Brasilia a letecky převezen do města Curitiba na jihu země, kde předsedá případům Petrobras soudce Sergio Moro.

Bývalého předsedu dolní komory Eudarda Cunhu, uprostřed, eskortuje federální policie

Tento bývalý mluvčí, o kterém mnozí říkají, že tlačil na odvolání Rouseff, aby se vyhnul vlastnímu vyšetřování, čelí četným probíhajícím vyšetřováním a byl obviněn z přijetí milionů dolarů úplatků pro sebe a další politiky. On všechna obvinění odmítá.

Cunha jako dramatický příklad toho, jak revoluce požírají své vlastní děti, byl nejdříve nucen v červenci rezignovat z postu mluvčího. Pak o měsíc později byl zbaven svého poslaneckého křesla a i právní imunity proti stíhání, která v Brazílii patří k volenému úřadu.

Když Cunhovi došlo, že konec se blíží, začal veřejně kritizovat Tenera, svého dosavadního spojence a další vládní činitele. Oznámil, že napíše knížku, ve které všechno řekne o odvolání prezidentky, kdy první výňatky budou publikovány už v listopadu. To ale byla jeho poslední chyba.

Podle AP tvrdí analytici, že bude-li Cunha spolupracovat s prokurátory, tak by mohl potenciálně do případu Petrobras strhnout i ostatní a vytvořit hodně velké bolení hlavy vládě. Pokud k tomu dojde, tak to nejspíš v Brazílii bude znamenat návrat politické krize v plné parádě a tentokrát se pozornost soustředí pro změnu na Tenera a na jeho vlastní zapletení do Petrobrasu a do dalších skandálů, které jsou místním lidem dobře známé. Kdo ví: možná, že třeba dojde k triumfálnímu návratu v důsledku probíhajících střetů mezi brazilskými „revolucionáři“.

Temerova kancelář po tomto zatčení uvedla, že prezident zkrátil svou návštěvu v Japonsku a v pátek se očekává jeho návrat do Brazílie.

Zdroj: zerohedge.com