Na pokyn americké administrativy připravuje CIA bezprecedentní útok na Rusko, oznámila televize NBC s odvoláním na dobře informované zdroje v americké rozvědce. Podle informace zdrojů je cílem akce ruské vedení. Podle jejich údajů má rezort brzy předložit své „projekty" Bílému domu. Detaily plánované operace ani její termíny nebyly uvedeny, podle informace NBC však začala CIA „vybírat cíle a provádět jiné přípravy".


Zdroje nevylučují, že CIA může mít k dispozici velké množství dokumentů, které by mohly zkompromitovat nejvyšší vedení RF. Podle informace NBC se stane tento útok „pomstou" za údajné zasahování RF do průběhu prezidentských voleb v USA.

 

Tiskový mluvčí ruského prezidenta reaguje

Nepředvídatelnost a agresivita USA roste, a hrozby uskutečnit kyberútoky vůči Rusku jsou bezprecedentní, prohlásil v rozhovoru s RIA Novosti tiskový mluvčí prezidenta RF Dmitrij Peskov, kdy komentoval prohlášení Washingtonu.

„Budeme podnikat opatrnostní opatření. Jde o to, že roste nepředvídatelnost a agresivita Spojených států, podobné hrozby na adresu Moskvy a vedení našeho státu nemají obdoby, protože tato hrozba se vyslovuje na úrovni viceprezidenta USA, a samozřejmě na pozadí podobné agresivní linie, nepředvídatelné linie musíme podniknout opatření na ochranu našich zájmu a nějak snižovat svá rizika", řekl Peskov.

Podle jeho slov je taková nepředvídatelnost nebezpečná pro celý svět. Viceprezident USA Joe Biden dříve prohlásil, že Washington ve „potřebnou dobu" a s největším účinkem odpoví na kyberútoky, z nichž obviňuje americká administrativa Moskvu. Současně televize NBC s odvoláním na informované zdroje oznámila, že CIA chystá kyberútok na Rusko.

Zdroj:  nbcnews.com