Pochodňový průvod v centru Kyjeva u příležitosti 74. výročí vzniku UPA (Ukrajinské povstalecké armády). Hlava Krymu Sergej Aksjonov obvinil ukrajinské úřady z toho, že napomáhají šíření xenofobie a národní záště. V pátek oslavila Ukrajina církevní svátek Pokrov a státní svátek Den obránce, a nacionalisté — výročí zřízení Ukrajinské povstalecké armády, která bojovala v letech Velké vlastenecké války proti sovětským vojskům a spolupracovala s hitlerovci.


Nacionalisté pochodovali po hlavní kyjevské třídě Chreščatyku. V průběhu pochodu, jehož se zúčastnilo asi 3 tisíce členů nacionalistické strany Svoboda a Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) tloukli na bubny a zapalovali světlice.

Podle názoru Aksjonova, oslavy Dne obránců vlasti 14. října, v den zřízení UPA, napomáhají obnovení nacismu.

„Kyjevská moc napomáhá šíření nacistické nákazy a xenofobie, rozněcování ve společnosti národní záště a militaristické psychózy. V tom je její historická vina před ukrajinským lidem", napsal Aksjonov na své stránce v sociální síti Facebook.

Podle názoru hlavy Krymu je heroizace OUN-UPA „neskrývaným výsměchem památce milionů obětí fašismu a opovážlivou výzvou potomkům vítězů".