Dokument uniklý od nadace Open Society Foundation tvrdí, že Evropská migrační krize je pro tuto nadaci příležitostí k dosažení reformy migračních zákonů a k vytažení více peněz od dárců. Uniklý dokument nadepsaný „Revize portfolia správy a vynucování migrace státní správou“ sepsaný zaměstnanci Open Society Annou Crowley a Kate Rosin ukazuje, že tato nadace v Evropské migrační krizi vidí ohromnou příležitost k vybírání peněz a k protlačování pro-migrační agendy.


Tento dokument je mezi těmi uniklými jedním z nejčerstvějších, když byl sepsán letos v květnu a vrhá světlo na to, jak na migrační krizi pohlíží tato organizace – která byla spojována s protlačováním somálských migrantů a s financováním proti-policejních organizací jako Na černých životech záleží.

Tento dokument odhaluje tři hlavní témata týkající se migrace. Prvním je skutečnost, že Open Society Foundation (OSF) se v Evropě úspěšně podařilo pomáhat s utvářením migrační politiky. 

Autoři se vychloubají financováním jejich Institutu migrační politiky (MPI) tvrzením, že jejich peníze a financování jim umožnilo být více nezávislí na vládách, kterým radí. MPI v záležitostech migrační politiky radí zejména přímo Evropské unii a OSF jim na to v roce 2015 dala 2,2 milionu dolarů.

Dalším pojednávaným tématem bylo, jak je migrační krize pro tuto nadaci ohromným prostředkem vytažení ještě více peněz od dárců. O těchto penězích se říká, že budou použity pro organizace práv migrantů a podle autora: „Máme v úmyslu zabraňovat porušování práv migrantů přes minimalizaci brutálních pohraničních kontrol a přes dušení značně rozšířených zadržovacích zařízení a deportací.“