Poslední zpráva mise OSCE z Ukrajinského konfliktu zaznamenala rozhořívající se násilnosti s tím, že pozorovatelé obviňují převážně Kyjev. Avšak korespondent RT říká, že tahle palba není nic moc v porovnání s tím, čím místní prošli před Minskou dohodou. „Zastavení palby se převážně dodržuje,“ hlásí z Doněckého regionu východní Ukrajiny Murad Gazdijev z RT. „Ty potyčky jsou stínem toho, co tu bylo před zavedením Minské dohody.“ Vojenské akce mezi ukrajinskými silami a bojovníky sebeobrany se obnovily v sousedství Širokina, když došlo k intenzivním úrokům kyjevských vojsk, uvádí úterní denní hlášení Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE).


11. dubna byli pozorovatelé svědky „eskalace nepřátelství s výstřely tankových nábojů s přestřelkami z ručních zbraní a kulometů mezi silami ve vládou kontrolovaném městě Berdjansk a vesnicí Širokino.“

V posledních dvou dnech docházelo poblíž frontové linie k intenzivním bojům s těžkými zbraněmi, kdy pozorovatelská mise zaznamenala mnoho explozí a spoustu střelby.

„Tohle všechno 12. dubna rozbili … proč pořád střílí. Bojím se… Bojím se…,“ řekla RT žena z Doněcka, když mluvila o budovách v sousedství.

Ve středu uvedl ruský zástupce u OSCE Andrej Kelin, že tuhle vojenskou akci zahájily kyjevské síly.

„V Śirokinu všechno začalo dělostřelbou ukrajinských vojsk, poté začala přestřelka. U Doněckého letiště všechno začala pokusem Kyjeva zabrat město Spartak,“ řekl Kelin.

„Situace v Širokinu je opravdu strašná,“ řekl ve středu kanálu 112 Ukraine TV mluvčí OSCE Michal Bočurkiv.  „Včera jsme se tam vydali a zkoušeli jsme se tam dostat i dnes…  Je tam asi 40 lidí a ti nemají žádnou vodu, jen velice málo jídala a vůbec žádné léky.“

Zpráva OSCE konstatovala, že většina výzbroje, kterou před tím Kyjev přemístil, je pořád ještě v úložištích, která monitorují.

„Avšak tři před tím zaznamenané vlečené houfnice se na těchto místech nenachází,“ poukázala zpráva.

Ovšem veškerá těžká výzbroj zůstává v bezpečných zónách vymezených v Minských dohodách.

„Tanky a minomety obě strany stáhly o 15 kilometrů. To zajišťuje 30 kilometrů širokou bezpečnostní zónu. Tento rozestup zajistí, že bojovníci se nemohou vzájemně zasahovat,“ řekl ve středu RIA Novosti ruský zástupce ve středisku kontroly zastavení palby Alexandr Lencov.

OSN odhaduje, že v konfliktu na východní Ukrajině trvajícím přes rok zemřelo 5 600 lidí. Zastavení palby zprostředkované v únoru vůdci Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny nazývané dohoda Minsk 2 stanovuje, že těžká výzbroj by se měla stáhnout z frontové linie a svářící se strany by měla oddělovat bezpečnostní zóna.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  rt.com, reformy.cz