Prezident Ruska Vladimir Putin podepsal výnos „O uznání Republiky Krym“, v souladu s nímž se uznává tato republika za nezávislý stát, oznámila tisková služba ruského prezidenta. Výnos nabývá platnosti ode dne jeho podepsání. Ruský prezident Vladimir Putin se obrátí v úterý 18. března s mimořádným poselstvím na Federální shromáždění o situaci kolem Krymu a pozici vůči žádosti o přijetí Krymu do Ruské federace jako nového subjektu. Poselství má být předneseno v 15:00 moskevského času (11.00 GMT).


 

Republika Krym se obrátila na OSN se žádostí o uznání

Republika Krym se obrací na OSN a na všechny státy světa se žádostí o uznání nezávislého státu, který vytvořily národy Krymu. Praví se o tom v usnesení, které přijala dnes Nejvyšší rada Krymu.

„Republika Krym hodlá budovat své vztahy s jinými státy na základě rovnoprávnosti, míru, dobrého sousedství a jiných všeobecně uznávaných zásad politické, ekonomické a kulturní spolupráce mezi zeměmi“, podotýká se v usnesení.

 

Kyjev je ochoten jednat o Krymu, je ale proti anexi

Ukrajina je připravena na jednání o osudu Krymu, neuznává však jeho anexi, prohlásil zástupce předsedy Nejvyšší rady Oleksandr Turčynov.

„Pokusy o vojenské blokování Krymu jsou dočasné a nebudou moci oddělit poloostrov od Ukrajiny. Jsme připraveni na jednání, nikdy se však nesmíříme s anexí naší země“, praví se v provolání Turčynova ke spoluobčanům.

V neděli se konalo na Krymu referendum, v němž asi 97% obyvatel Krymu se vyslovilo pro zapojení poloostrova do složení Ruska.

Zdroj: czech.ruvr.ru