Nová zpráva nizozemské organizace PAX nazvaná „Stop investicím do výbušnin“ obvinila přes 150 finančních institucí včetně JP Morgan a Bank of America z financování vývoje kazetových pum, které jsou používány saúdskou koalicí v Jemenu proti Hútíům. Tyto zbraně si však během tohoto krvavého konfliktu vyžádaly i životy tisíců civilistů, což vyvolalo celosvětovou vlnu protestů. Mnoho zemí včetně Velké Británie podepsaly úmluvu o kazetových pumách, která byla sepsána Kolalicí pro kazetové pumy (Cluster Munitions Coalition – CMC).


Ústřední podmínkou úmluvy je zákaz používání, výroby, skladování a převozu kazetových pum. Amnesty International však na začátku června objevila, že Velká Británie prodává tuto munici do Saúdské Arábie a kromě toho zbraně skladuje a dokonce investuje do jejich výroby. 

Ve čvrtek 16. června bylo oznámeno, že Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických i přes mezinárodní zákaz povolila prodej většího počtu těchto kontroverzních zbraní do Saúdské Arábie.

„Kazetové pumy jsou nevybíravé zbraně, které zabíjejí a mrzačí civilisty včetně dětí. Od března 2015 se používají v Sýrii a Jemenu. Je nepřijatelné, že finanční instituce jako je JP Morgan, Bank of America a další stále podporují výrobce těchto zbraní,“ říká Firoz Alizada, manažer CMC.

„Finančním institucím jde především o zisk, to je důvodem, proč investují do výroby kazetovýc pum.“

S pokračujícím konfliktem v Jemenu a tisíci zraněnými a mrtvými civilisty je CMC přesvědčena o tom, že mezinárodní společenství nemůže zavírat oči před tím, co se děje. Deset států přijalo legislativu, která zakazuje formy investic do kazetových pum (Belgie, Irsko, Itálie, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Nizozemsko, Nový Zéland, Samoa, Španělsko a Švýcarsko), budou následovat i další?