Organizace GE Global Research testuje turbínu o velikosti pracovního stolu, která by mohla zásobovat energií zhruba deset tisíc domácností. S vývojem technologie se všechny stroje zmenšují. Tato stolní turbína vyvinutá organizací GE Global Research není výjimkou. Podle vědeckého časopisu MIT Technology Review je turbína schopná zásobit energií menší město. Jak je to možné? Tento prototyp je poháněn superkritickým oxidem uhličitým, který ve svém skupenství za vysokého tlaku a teplotě až 700 °C není ani kapalný ani tekutý. Když tato sloučenina projde turbínou, je zchlazena, znovu stlačena a vrácena do oběhu.

Výrobci jednotky jsou přesvědčení, že bude turbína užitečná při skladování energie proto, že je turbína velice malá a snadno se zapíná a vypíná. Věří se, že bude tento projekt v procesu přeměny páry v energii o více než pět procent efektivnější než parní turbíny. Tento GE prototyp má výkon 10 megawattů, ale společnost by ráda dosáhla až na 33 megawattů.

„Klíčovou roli bude hrát ekonomika,“ řekl Doug Hofer, vrchní inženýr v projektu GE. „V tuto chvíli se domníváme, že náš úsporný projekt bude žádanější, než baterie,“ prozradil ve chvíli, kdy je ještě spoustu práce před ním.

Zdroj: trueactivist.com