Lord Rothschild vydal hrozivé varování investorům s tvrzením, že rok 2016 bude pro světovou ekonomiku nejspíš velice obtížným rokem. Rothschil ve svém dopise investorům varuje: „Vůbec nepřekvapuje, že podmínky na trhu se dále zhoršily… Potud, pokud určitě nemáme vítr v zádech, můžeme ve skutečnosti být i v oku bouře.“ Rothsichld na základě toho vyzdvihuje „znepokojivou litanii problémů“ s varováním těm, kdo podléhají optimistickému natěšení nad americkou ekonomikou, že „rok 2016 se nejspíš ukáže být ještě obtížnějším než druhá polovina roku 2015.“


Dopis Lorda Rothschilda investorům (od RIT Capital):

Ve svém pololetním prohlášení jsem vyslovil upozornění k opatrnosti a skončil to napsáním, že „klima je takové, že možná nemáme vítr v zádech,“ a ve skutečnosti začínáme být čím dál znepokojenější z globálních trhů akcií během posledního čtvrtletí 2015 a z toho, jak omezíme svou zranitelnost akciemi spolu s tím, že se ekonomický výhled zatemňuje a mnohé podniky ohlásily zklamání z výdělků. Mezitím politika centrálních bank začíná být ve svých předpovědích čím dál pesimističtější, a to i přes bezprecedentní monetární stimuly, když růst zůstává i tak anemický.

Takže není žádným překvapením, že tržní podmínky se dále zhoršovaly. Potud, pokud určitě nemáme vítr v zádech; tak ve skutečnosti můžeme docela dobře být i v oku bouře.

Litanie problémů, s nimiž jsou investoři konfrontováni, je chmurná:

  • Kohoutek s tiskem nových peněz při kvantitativním uvolňování se má brzy zavřít, a v takovém případě skončí i jeho dopad stimulující ceny aktiv.
  • V Číně dochází ke zvolnění růstu v neznámém rozsahu.
  • Situace na Středním východě bude nejspíš neřešitelná, přinejmenším po nějakou dobu.
  • Pokrok ekonomik v USA a v Evropě přináší jen zklamání.
  • Situace v Řecku zůstává hrozivá s tím, že tato země si teď ještě musí poradit s výzvou bezprecedentní imigrace.
  • V posledních několika letech jsme byli svědky exploze dluhů, kde většina z nich je splatná v dolarech, jejichž kurz stoupl, zeměmi vynořujících se trhů, a to v době kolapsu cen komodit. Země jako Brazílie, Rusko, Nigérie, Ukrajina a Kazachstán jsou v důsledku toho v těžkých potížích.
  • V Británii máme nestabilní politickou situaci, jelikož jsme se pokusili něco dělat s možností Brexitu v nadcházejících měsících.
  • Rizika, s nimiž jsou investoři konfrontováni, jsou jasně značná, a to i v době, kdy hodnocení akciového trhu zůstává pořád vysoké.