David Cramer, ředitel McCainova ústavu a bývalý ředitel americké organizace Freedom House navrhl, aby byly zrušeny kanály RT a Sputnik. Prohlásil to v interview pro litevský list Veidas. Když odpovídal na otázku novináře o tom, jak čelit „ruské PR mašinérii", uvedl Američan dva způsoby. V rámci prvního navrhuje buď sledovat aktiva takových hromadných sdělovacích prostředků jako RT, Sputnik a dalších, financovaných z rozpočtu, anebo je prostě zrušit, „nikoli za to, co zveřejňují, ale za to, odkud berou peníze". Toto opatření označuje za „agresívní útok".


Druhým způsobem, který navrhuje Cramer, je poskytování finanční pomoci těm médiím, která jsou určena jak pro ruské auditorium, tak i pro celý východoevropský region.

V tiskové službě Sputniku komentovali prohlášení Davida Cramera následovně:

„Návrh pana Cramera je v rozporu se samotnou podstatou evropských zásad svobody slova a tisku. V podstatě se jedná o cenzuru. Situaci vyhrocuje to, že tak podivné návrhy vyslovuje v Litvě bývalý prezident Freedom House, organizace, zodpovědné za šíření zásad svobody a demokracie ve světě. Sputnik je mezinárodní zpravodajská agentura a rozhlas, působící ve více než 30 světových jazycích. Redakce Sputniku neporušuje žádné zákony regulující činnost hromadných sdělovacích prostředků".

Zdroj: sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]