Pokud se Británie ve svém referendu rozhodne opustit EU, je dost možné, že její rozhodnutí bude následovat Dánsko a Polsko… V rozkolech v EU se odráží vzdorovitost vůči Angele Merkel, nekorunované královně Unie. Merkelové se nedostalo velké podpory od jejích partnerů v EU v záležitosti sdílení břemene přijímání uprchlíků. Většina trvala na tom, že prioritou je „uzavřít“ vnější hranice Evropy a nikoliv přijímat uprchlíky.

Uplynulý rok byl pro EU ve všech směrech jako „rok pekla“, ale jestli se v příštím roce Británie rozhodne opustit EU, tak by to mohlo být ještě horší, uvádí analýza Reuters. Geopolitické základy se takto neotřásaly už od pádu Berlínské zdi v roce 1989, uvádí tato britská agentura.

Ale na rozdíl od roku 1989, kdy byly tyto otřesy ve prospěch EU a posilovaly ji, krize 2015 hrozí pravým opakem – zničením Unie a jejím ponecháním jako zdeptané a odkázané na nové bariéry.

Kolaps Železné opony vedl během pár let k dohodě o vytvoření jednotné evropské měny a v následujících 15 letech docházelo k rozšiřování EU a NATO na východ k hranicím Ruska, Ukrajiny a Běloruska. To vypadalo jako potvrzení předpovědi Jeana Monneta o tom, že jednotná Evropa bude budována krizemi.

Kvůli letošním politickým a ekonomickým šokům, kvůli přílivu uprchlíků, řeckému dluhu, domácím islamistům a ruským vojenským akcím došlo v mnoha zemích ke znovuzavedení pohraničních kontrol a k posílení pravicových a proti-evropských politických populistů.

President Evropské komise Jean-Claude Juncker varoval, že Schengenská zóna je ohrožena, a že zůstanou-li vnitřní hranice uzavřené, tak euro nejspíš nepřežije.

V rozkolu v EU se odráží vzdorovitost vůči Angele Merkel, nekorunované královně Unie.

Merkelové se dostalo od partnerů v EU jen malé podpory ohledně sdílení břemene migrantů. Většina trvala na tom, že prioritou je spíše uzavření vnějších hranic Evropy než vítání většího počtů uprchlíků v jejich vlastních zemích.

Někteří z partnerů také Berlín obviňovali z pokrytectví kvůli jeho energetickým vztahům s Ruskem, zatímco jeho přátelé jako Francie, Holandsko a Dánsko byli vyděšeni kvůli vzestupu pravicových a proti-imigračních populistů.

Podle Reuters je jedním z problémů, který se bude nejspíš ještě v příštím roce zhoršovat, to, že hlavní političtí vůdci Evropy jsou politicky tak slabí a pohlcení domácími problémy, že nejsou schopni přistoupit na nezbytné kolektivní aktivity.

Je však nepravděpodobné, že Evropská unie by si bez „Mutti“ Angely Merkel vedla lépe. S Británií jsou stále větší těžkosti a ta tlačí na odchod z EU, která však zjevně nechce splnit podmínky, které si Londýn stanovuje, aby získal výhodnější podmínky než další členské státy.

Pokud se druhá největší ekonomika Evropy a jedna z jejích hlavních vojenských mocností stane prvním členským státem, co si kdy odhlasoval odchod z EU, tak zasadí důvěře v tento blok a jeho mezinárodnímu postavení drtivou ránu.

„Brexit“ by mohl rozpoutat „dominový efekt“ s uspořádáním referend i v dalších zemích – od Polska po Dánsko.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: southfront.org