Během posledních několika měsíců jsme se pokoušeli vysvětlit, proč je teď už washingtonská strategie vyzbrojování proti-Assadovských živlů v Sýrii ještě absurdnější, než byla původně. V tomto okamžiku si je každý, kdo tento konflikt sleduje, dobře vědom toho, že ISIS a al-Nusra mají mocné a bohaté mecenáše v Ankaře, Rijádu a v Doha, a že US nikdy netoužily odříznout příliv zbraní a peněz sunnitským extremistům bojujícím s SAA. Jinými slovy: jsou to US s jejich regionálními spojenci, kdo je převážně odpovědný za vzestup toho samého terorismu, o kterém tvrdí, že s ním bojují.


Ať jsou ty „nezamýšlené“ důsledky dodávek zbraní tomu mišmaši rebelů a militantů bojujících o kontrolu nad Sýrií jakkoliv směšné, tak to minulý měsíc nabralo obrat k ještě větší absurdnosti, když První pobřežní divize FSA použila US dodanou TOW ke zničení ruské helikoptéry provádějící průzkum při záchranné operaci po sestřelení Su-24 u syrské hranice. Tento dost drzý čin v podstatě dokázal, že US, Turecko a Saúdská Arábie stojí už jen jeden stupínek odstupu od otevřené války s Rusy. Navíc světu konečně došlo, co se to kolem Aleppa celé ty měsíce dělo. FSA používala ty dodávky TOW od US a jejich spojenců na SAA, Hizballáh a íránské šiítské milice, jejichž domovem je Irák, které do boje povolal Teherán. A v tom je pointa: šítské milice, kteří jsou cíli těch útoků raketami TOW, jsou ti samí vojáci, co pomáhají US cvičeným pravidelným iráckým jednotkám bojujícím proti ISIS v Iráku. Krátce: ti jsou na jedné straně hranice nepřáteli, ale jsou tolerovaní na druhé straně, kde je jejich funkcí být tou nejúčinnější silou bojující proti ISIS (i když tyto milice samozřejmě nedávno pohrozily, že budou zabíjet US vojáky, co přijdou do Iráku, to je ale už zase další příběh).

Pokud vám to nepřipadá dostatečně směšné, tak si jen vzpomeňte, jak al-Nusra nedávno vydala video, v němž děkuje FSA, že se s ní dělí o své TOW, což zase jednou znamená, že US ty teroristy vyzbrojují záměrně.

No a pro ty čtenáře, které baví naše reportáže o příbězích raket TOW, pro vás jsme přinesli následující klip, který zřejmě zobrazuje syrské rebely, jak střílí raketu na bojovníka Hizballáhu (všimněte si té žluté vlajky u vozidla), který sedí v autě. Ten voják jako pozoruhodný příklad setrvání v ledovém klidu pod palbou (a to doslova) prostě jen číhá, aby cuknul autem vpřed až v poslední sekundě, a vyhul se tak o pár decimetrů smrti.